Kuva: SHUTTERSTOCK

1-vuotiaan lapsen ruokavaliolla vaikutus tulehduksellisen suolistosairauden riskiin, kertoo tutkimus

24.02.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Varhaislapsuudessa ruokavalion vaikutus suoliston bakteerikantoihin on todennäköisesti suurimmillaan.

Ruokavalion yhteyksiä tulehdukselliseen suolistosairauteen on tätä ennen tutkittu lähinnä aikuisilla, mutta sama näyttäisi pätevän myös pieniin lapsiin, uutisoi Duodecim.

Ruotsalais- ja norjalaisaineistoja hyödyntävä tutkimus, joka julkaistiin Gut-lehdessä, kertoo lapsen ruokavalion yksivuotiaana voivan vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti hänelle kehittyy tulehduksellinen suolistosairaus nuoruusiässä.

Tutkimuksen perusteella tulehduksellinen suolistosairaus kehittyy epätodennäköisemmin, jos lapsen ruokavaliossa on ollut paljon kalaa ja kasviksia yhden vuoden iässä. Sokerilla makeutetut limut ja muut sokerijuomat sen sijaan liittyivät suurempaan sairastumisriskiin. 

Yhteydet näkyivät pääasiassa vain yhden vuoden iässä. Kolmevuotiaana runsas kalan syöminen liittyi pienempään sairastumisriskiin. 

Varhaislapsuudessa ruokavalion vaikutus suoliston bakteerikantoihin on todennäköisesti suurimmillaan, mikä voi selittää tuloksia. Ruokavalion lisäksi kuitenkin lukuisat muutkin seikat voivat vaikuttaa tuloksiin, joten ne olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimuksessa käytettiin yli 81 000 lapsen seurantatietoja. Ruokavaliosta kyseltiin lasten ollessa 1- ja 3-vuotiaita. 15–18 vuoden ikään mennessä lapsista runsaat 300 oli sairastunut tulehdukselliseen suolistosairauteen.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin kuuluvat Crohnin tauti, colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus sekä luokittelematon koliitti. Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet varsinkin länsimaissa viimeisimpien vuosikymmenten aikana ja nykyään lähes 7 miljoonaa ihmistä potee niitä. 

Lue myös: Ovatko sähkösavukkeet vaarallisia? Tutkimus toi vihdoin lisätietoa

Lue myös: Tutkimus osoittaa, kuinka monessa vuodessa tupakan syöpävaikutukset puolittuvat lopettamisesta

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Kilpailut

Uusimmat