Kuva: Shutterstock

Tutkimus: Tiettyinä kuukausina syntyminen on yhteydessä astman ja allergisen nuhan kehittymiseen

15.08.2024 09:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tutkimus on toteutettu yliopistojen välisenä yhteistyönä.

Syys- ja talvikuukausina syntyminen näyttäisi ennustavan korkempaa mahdollisuutta astman tai allergisen nuhan kehittymiseen, selviää Itä-Suomen yliopiston, Helsingin yliopiston sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUSin yhteistyönä tekemästä tutkimuksesta.

Tulos huomattiin kun verrattiin astman ja allergisen nuhan puhkeamisen määrää kesällä syntyneisiin. Kaikkina muiden vuodenaikoina syntyneillä allergista nuhaa puhkesi enemmän kuin kesän lapsilla, ja lisäksi syksyllä tai talvella syntyneinä myös astma oli yleisempi. Ero näyttäytyi tutkimuksessa merkittävän suurena. 

– Kun kesä otettiin vertailukaudeksi, havaittiin, että mihin tahansa muuhun vuodenaikaan syntyminen oli merkittävästi yhteydessä allergiseen nuhaan, ja syksyllä tai talvella syntyminen oli yhteydessä astmaan. Sen sijaan kroonisella nenän sivuontelotulehduksella eli rinosinuiitilla tai tulehduskipulääkkeen pahentamalla hengitystiesairaudella ei havaittu tilastollisesti merkitsevää yhteyttä syntymävuodenajan kanssa, kommentoi tiedotteessa korva-, nenä- ja kurkkutautiopin professori Sanna Salmi Itä-Suomen yliopistosta.

Talvella syntyneiden ryhmässä astmaa sairastavien osuus oli 43,1 prosenttia, keväällä syntyneillä 42,1 prosenttia, syksyllä syntyneillä 42,7 prosenttia, kun taas kesällä syntyneiden ryhmässä vähäisin, 41,1 prosenttia. Allergista nuhaa sairastavien osuus puolestaan oli talvella syntyneillä 12,6 prosenttia, keväällä syntyneillä 12,0 prosenttia, syksyllä syntyneillä 12,1 prosenttia ja kesällä syntyneillä vain 10,7 prosenttia.

Tutkimus tehtiin hyödyntämällä HUSin sähköisiä potilastietoja.

Syntymän vuodenaika voi vaikuttaa astman tai hengitysteiden allergioiden kehittymiseen muun muassa valon määrän, D-vitamiinin määrän aineenvaihdunnassa sekä kasvillisuuden ja ilmansaasteiden kautta, jotka kaikki vaikuttavat allergeenisuuteen ja ihmisen immunologisiin vasteisiin. 

Lue myös: Loppuuko nenän vuotaminen niistämällä?

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Kilpailut

Uusimmat