Kuva: Shutterstock

Lääkärilehti: Nikotiinipusseja löytyy lähes päivittäin pikkulasten suusta

22.10.2024 22:15 - Vilma Toikka / vilma.toikka@bauermedia.fi

Vaikutus alkaa tyypillisesti minuuteissa.

Lääkärilehden mukaan myrkytystietokeskus saa päivittäin yhteydenottoja pikkulasten suusta löytyneistä nikotiinipusseista. Yhteydenottoja nikotiinipusseihin liittyen oli syyskuun lopulla yhteensä 325.

Ylilääkäri ja apulaisprofessori Tuomas Lilius sanoo, että erityisesti pienten lasten kohdalla myrkytysvaara on olemassa. Puolet tapauksista liittyikin alle kaksivuotiaisiin lapsiin. 

Pienet lapset tutkivat ympäristöään, jolloin he saattavat löytää käytettyjä tai käyttämättömiä nikotiinipusseja esimeriksi leikkipuistoista.

- Painotan aikuisten vastuuta siinä, että nikotiinipusseihin suhtauduttaisiin kuin kemikaaleihin tai lääkkeisiin, eli pidetään ne pois lasten ulottuvilta, Lilius muistuttaa.

Myös teinit ja nuoret aikuiset ovat merkittävässä ryhmässä. Heidän kohdalla tapaukset ovat useimmiten nikotiinipussien liikakäytön aiheuttamia myrkytysoireita tai vahingossa nielaistu nikotiinipussi esimerkiksi nukahtamisen yhteydessä. Myös muiden päihteiden käyttö yhdessä nikotiinipussien kanssa nousee esiin yhteydenotoissa. Itsetuhoisuus näkyy yksittäistapauksissa.

Mikä avuksi myrkytysoireisiin?

Nikotiini imeytyy elimistöön nopeasti suun limakalvoilta, joten pelkästään suussa ollut nikotiinipussi voi aiheuttaa myrkytysoireita. Vaikutus alkaa yleensä minuuteissa. Nikotiini imeytyy huonommin happamasta mahasta, jolloin oireet kehittyvät hitaammin.

Myrkytyksen oireita ovat tyypillisesti pahoinvointi, vatsakipu, oksentelu, päänsärky, vapina, lisääntynyt syljeneritys, takykardia ja hypertensio. Nikotiinimyrkytys voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa rytmihäiriöitä ja kouristelua.

Nikotiinin imeytymistä voi estää lääkehiilellä. Lilius kehottaakin etenkin lapsiperheitä hankkimaan lääkehiiltä kotiin.

-  Muu hoito on oireenmukaista. Sairaalahoidossa vakavan myrkytyksen oireita hoidetaan esimerkiksi tukemalla hengitystä ja verenkiertoa, Lilius sanoo. 

Nikotiinipussien lisäksi yhteydenottoja tulee sähkötupakasta. Sähkötupakan nesteet voivat sisältää suuria määrä nikotiinia, jotka voivat aiheuttaa vakavia myrkytyksiä.

Lue myös: Alaikäisten nikotiinipussien käyttö kasvanut merkittävästi parissa vuodessa, kertoo selvitys

Lue myös: Nuorten päihteidenkäytössä uusia piirteitä, selviää WHO-Koululaistutkimuksesta

Lähde: Lääkärilehti

Kilpailut

Uusimmat