Älypuhelintutkimus julki – katso, oletko ongelmakäyttäjä
Nykyaikana monet vastaavat puhelimeen sillä sekunnilla, kun se soi. Samalla tavalla reagoidaan tekstiviesteihin ja muihin piippauksiin, mitä älypuhelin tekee. Enenevässä määrin ihmiset myös olettavat, että kaikki ihmiset toimivat samalla tavalla. Tästä aiheutuu se, että ihminen suuttuu toiselle, jos hän ei heti vastaa viestiin.
Syke nousee ja ahdistaa
Men's Health -lehti kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan ihmisen stressi ja ahdistuneisuus lisääntyvät merkittävästi, jos hän ei heti voi vastata soivaan puhelimeensa. Journal of Computer-Mediated Communication -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa iPhonen käyttäjät joutuivat pelaamaan haastavaa sanapeliä, kun samalla he kuulivat puhelimensa soivan vain muutaman metrin päässä. Koehenkilöt eivät kuitenkaan saaneet vastata puhelimiinsa.
Kävi niin, että koehenkilöiden syke, verenpaine ja ahdistustaso nousivat pilviin. Tämän lisäksi sanapelin ratkaisemiskyky romahti verrattuna niihin koehenkilöihin, jotka saivat käyttää puhelimiaan normaalisti.
- Älypuhelinten käyttö altistaa ihmisen ylivalppaustilaan, missä ihminen tuntee pakottavaa tarvetta tarkistaa puhelut, tekstiviesti, sosiaalisen median viestit, sähköpostit ja muuta, internet- ja teknologia-addiktien kanssa työskennellyt professori David Greenfield.
Tämä pitää lisämunuaisen koko ajan aktivoituna ja stressihormoni kortisolin tasot koholla. Kortisolitason nousussa havaittu piikki selittää sekä verenpaineen, sykkeen ja ahdistuksen lisääntymisen että mentaalisen suorituskyvyn romahtamisen.
Ota älypuhelinvapaata
Stressiä ja ahdistusta ei kuitenkaan kannata vältellä pitämällä kännykkää silmällä joka ikinen sekunti. Greenfield sanoo, että kaikilla on päivän aikana käytettävissä rajattu määrä aikaa, jota runsas teknologiankäyttö syö. Kun keskittyminen häiriintyy puhelimen ääneen, saattaa kestää peräti puolituntia, että ihminen pääsee keskeytyneen työn pariin uudelleen.
Greefield kehottaakin varaamaan päivään älypuhelinvapaata aikaa, jotta ihminen saisi tehtyäkin asioita. Älypuhelinvapaa aika tarkoittaa sitä, että kännykkä suljetaan kokonaan.
Älypuhelinvapaata aikaa kannattaa alkaa kokeilla sellaisissa tilanteissa, joissa et oikeasti tarvitse kännykkää tuottoisaan toimintaan: Kun olet syömässä, viettämässä aikaa perheesi tai kavereittesi kanssa ja varsinkin silloin, kun olet nukkumassa. Kännykkä kannattaa siirtää yön ajaksi toiseen huoneeseen kuin missä nukut.
- Aluksi olo saattaa tuntua ahdistuneelta, mutta mitä enemmän harrastat tätä, sitä enemmän ahdistus vähenee, Greenfield lupaa.
Aikatauluta älypuhelimen käyttö
Seuraava askel on sammuttaa puhelin moneksi tunniksi esimerkiksi työpäivän aikana, kun sinun täytyy keskittyä johonkin tiettyyn tehtävään, johon ei tarvita kännykkää. Lopulta kannattaa aikatauluttaa päivääsi kännykän tarkastushetki, jolloin käyt läpi tulleet viestit ja ilmoitukset. Muuten saatat katsoa kännykkääsi satoja kertoja päivässä, ja se jos mikä syö aikaasi.
Voit esimerkiksi suunnitella, että katsot some-viestit aamupäivän kahvitauollasi, sähköpostin voit tarkastaa kolmen tai neljän tunnin välein ja tekstiviestit kerran tai pari päivässä. Voit yllättyä, miten paljon aikaa ja hermoja vapautuu.
Lähde: Men's Health