IS: Asiantuntijat varoittavat: Älä anna vanhaa kännykkää lapselle leluksi
Vanhoissa kännyköissä vaanivat samat vaarat kuin muissakin elektroniikkalaitteissa. Lastenhuoneisiin ei kannata laittaa elektroniikkatavaraa, vaikka lapsi ei enää laittaisikaan tavaroita systemaattisesti suuhunsa.
- Vanhemmillekin lapsille suuri riski ovat kodinelektroniikasta irtoavat palonestoaineet, vaikka elektroniikka ei päätyisikään suuhun, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kemikaalituotevalvonnan johtaja Esa Nikunen sanoo Ilta-Sanomien printtiversiossa.
Lapsille haitallisia kemikaaleja päätyy lastenhuoneisiin yllättävänkin suuria määriä. Lasten kemikaalikuormitusta voikin vähentää muun muassa karsimalla lelujen määrää.
- Vaarallisimpia leluja ovat pehmeät muovilelut. Toisaalta myös puuleluissa voi olla maaleja ja pintakäsittelyaineita, kertoo Joutsenmerkin kemikaaliasiantuntija Terhi Uusitalo lehdelle.
Pehmeistä muovileluista irtoaa erityisesti ftalaatteja, PVC-muovin pehmentimiä, jotka ovat vaarallisia erityisesti pienille, maailmaa suullaan tutkiville, lapsille. Ftalaattien terveyshaitat liittyvät lasten kehitykseen.
Kemikaaleja on myös uusissa vaatteissa. Kemikaalien haitoilta voi suojautua niin, että pesee uudet vaatteet ennen käyttöä ja valitsee ympäristömerkittyjä tuotteita, sillä niiden tuotannossa ei käytetä kaikkein haitallisimpia kemikaaleja.
Lue myös: Paranna lapsesi immuniteettia luonnollisin keinoin - 6 vinkkiä
Lähde: Ilta-Sanomat