Aamupala täytyy syödä - 6 myyttiä terveellisestä ruokailusta, mitkä eivät pidä paikkaansa
Alla kerrottuna ruokailuun liittyvistä myyteistä, jotka eivät pidä paikkaansa.
Aamupala tulee syödä joka päivä
Kaikki eivät ole heti aamulla nälkäisiä, joten ei kannata syödä, jos ei siltä tunnu. Mikään ei ole tärkeämpää kuin oppia kuuntelemaan omaa kehoa ja tunnistamaan nälän tunteen. Tämä pätee myös aamupalaan. Kun nälkä alkaa kurnia, vasta sitten kannattaa kaivaa vaikka eväät laukusta. Jos siltä tuntuu, se voi olla vasta 11 aikaan.
Aamupalaruuat tulee syödä aamulla
Puuro, keitetyt kananmunat, mysli sekä muut aamupalaksi ehkä miellettävät ruuat toimivat myös päivän mittaan. Unohda siis kategoriat ja pohdi välipalat uudestaan. Esimerkiksi puuroa ja jogurttia tai pieni kourallinen pähkinöitä.
Gluteeni on vihollinen
Gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut muoti-ilmiö eikä vain keliaakikkojen pakollinen valinta. Gluteenin jättäminen ruokavaliosta ilman syytä ei kuitenkaan ole terveellistä, vaikka niin kuvitellaan.
Jos ei kärsi sairaudesta, ei kannata umpimähkään poistaa ruokavaliosta mitään yksittäistä osaa. Lisäksi gluteenittomat tuotteet on jalostettu pitkälle ja voi sisältää pitkän litanian erikoisia ainesosia. Gluteeniton ei olekaan synonyymi terveelliselle.
Kuuden jälkeen illalla ei kannata syödä
On täysi myytti, että kaikki illalla syöty näkyy suoraan rasvana kehossa. Jos urheilee illalla, on todella tärkeää myös syödä sen jälkeen, jotta keho alkaa palautua.
Nyrkkisääntö koskee lähinnä turhaa napostelua illalla sekä epäterveellisiä ruokia. Mutta samoin se koskee koko päivää: suuri määrä rasvaa tai sokeria ei ole mihinkään aikaan päivästä hyväksi.
Kannattaa syödä vain kananmunan valkuaiset
Jos haluaa saada kananmunista kaiken ravintohyödyn irti, kannattaa syödä koko sisältö. Valkuaisessa on proteiini, mutta keltuaisessa aivojen toimintaa tehostava koliini, sydäntä hellivät Omega-3-rasvahapot, mielialaa parantava D-vitamiini sekä verenkiertoa puhdistava B-12-vitamiini.
Syödä täytyy kolmen tunnin välein
Säännöt eivät sovi sellaisenaan kaikille. Kuten aamupalan kanssa, myös ruokailuvälin kanssa on kyse oman kehon toiminnasta ja sen tuntemisesta. Luonnollisesti ei kannata odottaa siihen asti, että on kiljuva nälkä, mutta on myös turhaa syödä, jos sen tekee pakottamalla.
Lähde: Cosmopolitan