Kahdeksan keinoa vähentää diabeteksen riskiä
Diabeteksen määrä on kasvussa. Tauti on diagnosoitu yli 250 000 suomalaisella ja toisen 250 000 suomalaisen epäillään sairastavan tautia tietämättään. Tautia voi kuitenkin välttää perusasioilla kuten ruuan sokeripitoisuuden tarkkailemisella, aktiivisella liikunnalla ja verenpainetta seuraamalla.
Huffington Post listasi kahdeksan hieman erikoisempaa keinoa vähentää diabeteksen riskiä.
1. Juo kahvia
Kahvilla on havaittu olevan vaikutusta tyypin 2 diabetekseen sairastumisessa. Tuore Harvardin tutkimus osoitti, että ne, jotka joivat kahvia päivitääin ja lisäsivät kahviannosten määrää neljän vuoden aikana vähintää yhdellä kupilla, sairastuivat 11 prosenttia pienemmällä todennäköisyydellä diabetekseen. Heillä, jotka vähensivät kahvinkulutusta neljän vuoden koeaikana, riski sairastua tyypin 2 diabetekseen nousi 17 prosentilla.
2. Syö pähkinöitä
Mantelit, saksanpähkinät ja muiden puista saatavien pähkinöiden syöminen vähentää riskiä sairastua diabetekseen. Säännöllinen syöminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pähkinöitä täytyy nauttia suurin määrin - kourallinen on sopivan kokoinen annos.
3. Vähennä alkoholin käyttöä
Rankka alkoholin käyttö lisää insuliinin tuotantoa. Tutkimuksissa on havaittu, että henkilöillä, jotka juovat 4-5 alkoholiannosta kahden tunnin aikana, on suurempi riski sairastua diabetekseen.
4. Liiku ruuan jälkeen
Ihmiset, jotka jäävät istumaan 6-8 tunniksi ruuan jälkeen, sairastuvat 19 prosenttia todennäköisemmin diabetekseen. 15 minuutinkin liikunta riittää, mutta älä rynnistä kävelylle heti ruoan jälkeen vaan odota noin puoli tuntia.
On myös havaittu, että intensiiviset ja lyhytkestoiset liikuntaharjoituset ennen syömistä ovat parempi tapa hallita verensokeria kuin päivittäinen pitkäkestoinen liikunta.
5. Nostele painoja
Tutkimuksen mukaan painojen nostelu on jopa tehokkaampi tapa vähentää sairastumisen riskiä kuin aerobinen liikunta.
6. Lopeta limsan juonti
Päivittäinen limsan juominen kasvattaa riskiä sairastua diabetekseen jopa 26 prosenttia.
7. Vähennä lihansyöntiä
Tutkimuksen mukaan punaisen lihan syönti etenkin naisilla lisää riskiä sairastua diabetekseen. Prosessoitu liha on erityisen vahingollista. Lihan korvaaminen kuitupitoisella ruokavaliolla ja kasviksilla voi kuitenkin vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
8. Syö sitrushedelmiä
Sitrushedelmien, kuten appelsiinien syöminen ehkäisee sairastumisen riskiä.
Aiemmin uutisoimme viisi supervälipalasta, joilla voit laihtua. Lue juttu tästä.
Lähde: Huffington Post