Pori Jazzin toimitusjohtajan homokommentit suututtivat artistit - Roope Salminen ryhtyy boikottiin
Pori Jazzin tuore toimitusjohtaja Aki Ruotsala on herättänyt runsaasti tuohtumusta Satakunnan kansa -lehdelle antamillaan haastattelukommenteilla, jotka on laajalti tulkittu homovastaisiksi. Mies rinnastaa haastattelukommenteissaan homouden huumeidenkäyttöön ja antaa ymmärtää, että hänen mielestään homoseksuaalisuudesta voi parantua samalla tavalla kuin huumeriippuvuudestakin.
Aki Ruotsalan nimi on aiemmin yhdistetty kohua herättäneeseen Nuotta-median Älä alistu -kampanjaan, jossa biseksuaali ”Anni” kertoi eheytyneensä heteroseksuaaliksi kristinuskon avulla. Ruotsala toimi tuolloin KD-nuorten puheenjohtajana ja vastasi kampanjan saamaan kritiikkiin kyseisen järjestön kannanotossa. Miehen kirjoituksissa viitattiin kriiseihin, jotka kuuluvat ihmisen elinkaareen ja annettiin KD-nuorten tuki kampanjalle.
Kun Satakunnan kansan toimittaja kysyi Nuotta-kampanjaan liittyen Ruotsalalta kommenttia siihen, voiko hänen mielestään homoseksuaali muuttua heteroksi kristinuskon avulla, Ruotsala käänsi puheen huumeidenkäyttöön. Kun toimittaja sanoo homoseksuaalisuuden ja huumeidenkäytön olevan kaksi eri asiaa, Ruotsala vastaa:
- No niin varmasti on, mutta ajattelin rinnastaa elämänmuutokseen. Jos ihminen itse näin kertoo, niin ihminen pystyy itse määrittelemään identiteettinsä. En minä voi sitä kyseenalaistaa. Mielipiteenvapaus on tärkeää niille, jotka kokevat olevansa homoseksuaaleja sekä heille, jotka kokevat muuttuneensa siitä.
Haastattelussa Ruotsala myös toteaa että hänen mielestään homoja ei ole olemassa, on vain homoutta.
Miehen kommentit lähtivät nopeasti leviämään tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Twitterissä monet tunnetut mielipidevaikuttajat ja julkisuudenhenkilöt ovat ottaneet tiukasti kantaa kommentteihin, ja monet kirjoittavat boikotoivansa tästä lähtien Pori Jazz -festivaalia.
”Monta kertaa #porijazz’illa esiintyneenä tämmönen perseily vetää surulliseks. Varmaa on että nykyisen toimarin valtakaudella improryhmääni tai bändiäni ei siellä enää nähdä”, kirjoittaa räppäri-juontaja Roope Salminen.
Jazz-pianisti Iiro Rantala on ottanut kantaa kommentteihin Instagramissa.
"Tällainen kaveri valittu Pori Jazzin johtoon. Taas yksi hyvä syy kiertää se festari oikein vitun kaukaa", Rantala kirjoittaa.
”Oltiin menossa viemään rahamme @PoriJazz festareille, mutta eipä me nyt mennä. Ei kiinnosta homofobia. Me jäädään Tampereelle Tammerfesteille”, kirjoittaa vasemmistoliiton Tampereen kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen.
”Pori Jazzin toimitusjohtajan mukaan "homoja ei ole olemassa". Taitaa olla mun kohdalla niin, että Pori Jazzia ei ole enää olemassa. Mä en tee sellaisella festarilla mitään, jonne mun kaverit ei tunne olevansa tervetulleita”, kirjoittaa Suomen saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti.
Pori Jazzin eiliseen Facebook-päivitykseenkin on tullut kommentteja aiheesta.
”Hei Pori Jazz. Nyt kun teidän toimitusjohtajanne Aki Ruotsala antaa haastatteluja mielipiteistään seksuaalisuutta ja homoseksuaalisuutta ja eheytystä koskien, niin edustaako hän siinä festivaalin poliittista linjaa? Hän esiintyy kuitenkin nimenomaan festivaalin edustajana ja johtajana. Ruotsala mm. toteaa käsityksenään tämän päivän Satakunnan kansassa, että "homoja ei ole olemassa, on vain homoutta" sekä yhdistää huumeriippuvuudesta uskon avulla parantumisen homoseksuaalisuudesta eheytymiseen. Kun tässä kuitenkin eletään vuotta 2018 sivistysvaltiossa, olisi mukava ennalta tietää minkälaisia arvoja pori Jazz-festivaali tästä eteenpäin edustaa”, kuuluu yksi kommentti, joka on kerännyt jo kymmenittäin tykkäyksiä.
PÄIVITYS 6.6. klo 17.25: Pori Jazz julkaisi oman kannanottonsa aiheeseen liittyen. Voit lukea sen tästä jutusta.
Lähde: Satakunnan kansa