Tänään tv:ssä: Geenit kertovat, millaisia nukkujia me olemme
Stressi, ruokavalio, ulkoiset tekijät, iso osa kokemistamme asioista vaikuttaa myös unenlaatuumme. Prisma: Totuus nukkumisesta paneutuu uneen ja siihen, mitä se todella on sekä miten uni vaikuttaa aivoihimme.
Ihmisten pitäisi nukkua noin kolmanne elämästä, mutta tähän pystyy vain harva. Uniasioihin paneutuu tiedetoimittaja Michael Mosley, joka kärsii itse kroonisesta unettomuudesta. Mosleyllä ei ole vaikeuksia nukahtaa, mutta hän herää keskellä yötä, eikä saa kunnolla unta.
Mosley haastattelee uniasiantuntijoita, jotka kertovat siitä, miten erityisesti univaje vaikuttaa meihin. Esimerkiksi tutkimusten mukaan krooninen univaje altistaa muun muassa kakkostyypin diabetekselle.
Mosley asentaa muun muassa makuuhuoneeseensa infrapunakameran, jonka avulla hän pyrkii selvittämään, miksi hän herää yöllä. Hänen ranteessaan on myös toimintaa mittaava anturi, joka tallentaa miehen jokaisen liikkeen.
Mies on muun muassa antanut Surreyn Yliopiston tutkia hänen vertansa, jotta selviäisi, millainen nukkuja hän on geeniensä mukaan. Tutkimuksissa selvisi mielenkiintoisia asioita. Mosleyn geeniperimä tukee sitä, että hän on enemmän aamuihminen kuin ilta.
Geeneistä pystytään siis määrittämään, oletko ilta- vai aamuihminen.
Prisma: Totuus nukkumisesta
Yle TV1
Klo 19.00