Millaisia vankeja suomalaisvankiloissa istuu? Uutuussarja kertoo ihmisistä rikosten takana
Radio Cityn aamujuontaja toimivan Janica Saxelinin uusi podcast-sarja julkaistaan tänään RadioPlay-sovelluksessa. Selli-nimeä kantavassa podcastissa päästään kurkistamaan Sörnäisten vankilassa tuomiota suorittavien vankien elämään.
Mukana on kaikkiaan kuusi vankia. Heidän lisäkseen ääneen pääsevät vanginvartija sekä vankilapsykologi.
- Sarjaan haluttiin mukaan erilaisista taustoista tulevia vankeja: esimerkiksi nuori ekakertalainen ja suurimman osan elämästään tuomiota suorittanut vanki. Jokaisella haastatellulla on erilaiset lähtökohdat taustallaan, Saxelin kertoo Voice.fi:n haastattelussa.
Haastattelut on tehty vankilan muurien sisäpuolella. Kyseiseen valintaan oli Saxelinilla selkeä syy.
- Halusin tehdä ohjelman, jossa haastattelut tehdään paikassa, jonka vanki kokee omakseen. Siksi nämä haastattelut tehtiin vankilassa. Tilanne olisi nimittäin täysin erilainen, jos haastateltavat olisi tuotu studioon, täysin arjesta poikkeavaan paikkaan.
Saxelinin tavoitteena on tuoda esiin ihmiset tekojen taustalla.
- Itse olen todella kiinnostunut ihmisistä ja tarinoista. Meillä jokaisella on oma mielenkiintoinen tarinamme ja jokainen valinta, jonka teemme elämässämme, saattaa muuttaa elämämme suuntaa. Halusin tietää, että millaisia elämäntarinoita on Sörnäisten vankilan muurien sisäpuolella, Saxelin kertoo.
"Jännitti osaanko olla tilanteessa oikealla tavalla"
Vankila paikkana on sellainen, että se herättää ihmisissä vahvoja tunteita. Toisia ajatus vankilasta pelottaa, toisia ahdistaa. Saxelinille jännittävintä oli kuitenkin se, että osaako hän olla haastatteluissa oikealla tavalla.
- OIen käynyt vankilassa aiemminkin, joten itse vankila ei jännittänyt. Se pelotti, että tapaan ihmisen, joka kertoo minulle oman tarinansa eli osaanko kysyä oikeat kysymykset ja olla tilanteessa oikealla tavalla läsnä.
Haastattelut tehtiin vankilan tapaamishuoneessa eli huoneessa, jossa järjestetään perhetapaamisia. Se on sisustettu pöydillä, muutamalla taululla sekä leluilla ja se sijaitsee vankilan kellarissa.
- Itse vanhempana sykähdyttää se, että niillä samoilla jakkaroilla käy istumassa pienet lapset, jotka tulevat sinne tapaamaan omia vanhempiaan.
- Kerran erästä vankia odotellessani katselin sitä pöytää edessäni ja näin siinä pieniä piirrettyjä sydämiä. Oletan, että sen tekijä on ollut lapsi. Siinä hetkessä tapahtui voimallinen tiedostaminen siitä, että istun paikalla, jossa joku lapsi istuu isää odottaessaan.
"Haluan olla ihmisen puolella"
Saxelinin mukaan hän on ohjelmaa tehdessään huomannut selkeästi sen, että moni on valmis tekemään erilaisia oletuksia esimerkiksi entisistä vangeista pelkästään näiden rikosten perusteella. Se on hänestä ikävää.
- Tätä tehdessäni olen huomannut sen, että moni meistä on valmis niittaamaan tyypin sen vuoksi, että hän on syyllistynyt rikokseen. Olen miettinyt paljon sitä, että määrittääkö ihmisen menneisyys aina tulevaisuutta? Jos olet kerran tehnyt virheen, niin määritteleekö se aina tulevaisuuttasi?
- Haluan aina olla ihmisen puolella. Aikoinaan juttelin erään Amnestyn ihmisoikeusasiantuntijan kanssa ja hän totesi, että hän jättää kaikki henkilökohtaiset tunteensa työpaikan oven ulkopuolelle. Meillä kaikilla on ihmisoikeudet teoistamme riippumatta.
Juuri siksi Saxelin toivookin, että kyseisen ohjelman avulla ihmiset pystyisivät edes hiukan laskemaan omia ennakkoluulojaan.
- Meillä jokaisella on oikeus tulla kohdatuksi huolimatta siitä, mitä elämässä on tapahtunut. Meistä jokaisella on tarina, toisten tarinat vain ovat rankempia.
Selli-podcast-sarjaan pääset tutustumaan RadioPlay-sovelluksessa.
Kuuntele koko jakso RadioPlayn kautta.
Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.