Tasa-arvon puolesta puhuva Vesala: 'Suomalainen nainen on amerikkalaisessa yhteiskunnassa mies'
"Kampuksilta lähtevät uudet siistit ideat"
Vastapainoa perinteisten arvojen korostamiselle Vesala löysi yliopiston kampukselta. Näytelmäkirjailijan opinnot tutustuttivat artistin värikkääseen ja äänekkääseen teatterialan yhteisöön, joka oli valmis pitämään metakkaa arvojensa puolesta, kirjaimellisesti.
- Siellä on paljon yhteiskunnallisesti aktiivisia ja poliittisesti kärjekkäitä ihmisiä, taitavia keskustelijoita. Kampuksilta lähtevät uudet siistit ideat, mutta myös mellakat. Ne ovat paikkoja, joissa tapahtuu kaikista nopeimmin.
Esimerkiksi suomalaisten keskustelu kulttuurisesta omimisesta tuntui tökeröltä yhdysvaltalaisten opiskelijoiden hienotunteisiin kannanottoihin ja keskusteluun.
Hän tuo suomalaisten ymmärtämättömyydestä esimerkkinä esiin taannoisen mediakeskustelun Pirkka-Pekka Peteliuksen pyytäessä anteeksi loukkaavia sketsejään. Vesalan mukaan anteeksipyyntö sai runsaasti tilaa mediassa, mikä johti teon tuomitsemiseen naurettavana ja populistisena.
- Kun meillä puhutaan kulttuurisesta omimisesta ja valtaväestössä väitetään keskustelun olevan naurettavaa eli pahoitetaan mieli "turhasta", kun puhutaan vaikkapa saamelaisten oikeuksista, niin se ei ole mitään verrattuna siihen hypersensitiivisyyteen, mitä siellä on.
- Sain olla kuuntelemassa sitä hypersensitiivisyyden keskiössä, josta se sitten lievenee ja pehmenee mennessään ja tavoittaessaan eri foorumeja, kuten näyttämöitä, elokuva- ja tv-alaa ja julkista keskustelua. Ja miten tiukkana he ovat ja miten paljon pitää pitää meteliä ja olla niin sanotusti myös raivona, että siitä lähtee pieni aaltoliike eteenpäin, mikä näkyy monimuotoisuutena tarinoissa, elokuvissa, mediassa ja niin edelleen, Vesala kuvailee.
Merkittäväksi ilmiöksi itselleen Vesala nostaa esimerkiksi queer-teorian, joka tarkastelee kriittisesti sukupuolta ja seksuaalisuutta. Teoria kyseenalaistaa heteronormatiivisuuden ja tutkii sukupuolittuneita sosiaalisia rakenteita.
- Meillä tehdään paljon nykyteatteria, jossa tutkitaan queer-teorian läpi ihmistä ja yhteiskuntaa, ja sitä kuinka me elämme tosi vahvastti stereotypioiden armoilla, ilman, että tiedostamme sitä. Ihailen ja arvostan sellaista, mikä osaa näyttää nämä stereotypiat myös naurettavana, sortavina tai jonain sellaisena, mihin ollaan hetki sitten vasta tuudittauduttu.
Kesän jälkeen keikkatauolle
Teatteri tulee kuulumaan musiikin ja keikkailun lisäksi Vesalan elämään myös Suomessa.
- Minulla on kahden kuukauden klubirundi ja sitten tulee Kansallisoopperassa yksi juttu, jossa olen dramaturgina.
Kesän kiertueiden jälkeen artistin suunnitelmissa on jäädä vielä määrittelemättömälle keikkatauolle ja levätä.
- Kyllä kuule pysyn kotona jonkun aikaa. Ehkä se minun toinen koirani oppisi nukkumaan ilman, että se haahuilee yöllä, artisti nauraa.
Lue myös: Vesala julkisti tulevan albuminsa kansikuvan - Aki Tykki heitti nasevan kommentin Twitterissä
Lue myös: Artistikollegat ylistävät Paula Vesalaa: "Kiitos, että olet auttanut minua ja uskonut minuun"
Lue myös: Paula Vesala sai arvostetun palkinnon - "Suuri kunnia"
Jatka lukemista