Mies teki vaimonsa ruumiista haketta - brutaali murha innoitti Coenin veljesten läpimurtoelokuvan
1990-luvun puolivälissä elokuvantekijät Joel ja Ethan Coen olivat tulleet urallaan käännekohtaan. Elokuvat Blood Simple (1984), Arizona Baby (1987), Miller's Crossing - vaarallista peliä (1990) ja Barton Fink (1991) olivat tuoneet heille nimeä, mutta veljesten viides tuotanto, omaleimainen ja fiksu komedia Valtapeli (1995) oli saanut täystyrmäyksen lippuluukuilla.
Elokuvan jättitappiot tarkoittivat, että seuraavan tuotannon tulisi olla napakymppi.
Siksi veljesten yhtiökumppani William Preston Robertson järkyttyi luettuaan käsikirjoituksen kaksikon seuraavasta elokuvasta.
– Tämä on omituisin, eriskummallisin ja vaikeimmin samaistuttava tarina kaikista, jotka olette kirjoittaneet, hän muistelee huudahtaneensa The Big Lebowski: The Making of a Coen Brothers Film -kirjassa.
Kyseessä oli käsikirjoitus 25 vuotta sitten ensi-iltansa saaneelle Fargolle, josta tuli Coenin veljesten kaupallinen läpimurto.
Minnesotalaisessa tuppukylässä korviaan myöten veloissa oleva autokauppias (William H. Macy) palkkaa kaksi rikollista (Steve Buscemi ja Peter Stormare) kidnappaamaan vaimonsa. Hän toivoo, että vaimon varakas, mutta pihi isä raottaa kukkaroaan lunnaiden maksamiseksi, ja hän pääsisi veloistaan.
Suunnitelma menee pahimmalla mahdollisella tavalla pieleen, kun poliisi pysäyttää rikolliskaksikon. He päätyvät tappamaan poliisimiehen ja kaksi silminnäkijää.
Raakaa kolmoismurhaa alkaa tutkimaan seitsemännellä kuulla raskaana oleva lämminhenkinen, mutta terävä poliisipäällikkö Marge Gunderson (Frances McDormand).
Inspiraationa oksasilppurimurha 1980-luvulta
Julman väkivaltaiset tapahtumat yhdistettynä pikkukylän yliampuvan kohteliaisiin ja harmittomilta vaikuttaviin asukkaisiin luovat absurdin tunnelman, josta elokuva repii mustan huumorinsa.
Fargon alussa nähdään teksti, jossa elokuvan kerrotaan perustuvan tositapahtumiin. Väite ei varsinaisesti pidä paikkaansa.
Julkaisun aikaan veljekset väittivät useassa haastattelussa tarinan perustuvan Minnesotassa vuonna 1987 tapahtuneeseen todelliseen kidnappaukseen ja murhaan. Todisteita tarinan esikuvasta ei kuitenkaan koskaan esitetty tai löydetty.
Vuonna 2016 Joel Coen myönsi Huffington Postille, että elokuvalla on vain kaksi löyhää yhtymäkohtaa tosielämään.
Coenin mukaan 60- tai 70-luvulla velkaantunut autokauppias teki vakuutuspetoksen väärentämällä autojen valmistenumeroita. Tapaukseen ei tosin liittynyt kidnappausta tai murhaa.
– Toinen perustui oikeaan tapahtumaan. Connecticutissa tapahtui murha, jossa mies tappoi vaimonsa ja teki ruumiista haketta työntämällä sen oksasilppuriin. Kaikki muu oli keksittyä, Coen kertoi.
Connecticutilainen Richard Crafts tuomittiin vankeuteen vaimonsa murhasta vuonna 1989. Hänet todettiin syylliseksi verijälkien ja silminnäkijälausuntojen perusteella. Lisäksi miehen luottokorttitiedot osoittivat hänen vuokranneen oksasilppurin vaimonsa katoamisaikaan.
Naisen ruumista ei koskaan löydetty.
Kaupallinen läpimurto
Fargo oli Oscar-ehdokkaana seitsemässä kategoriassa, joista se sai parhaan naispääosan ja parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar-palkinnot. Lisäksi Joel Coen sai Cannesin elokuvajuhlilla parhaan ohjaajan palkinnon.
Elokuva on toiminut innoituksena myös samaa nimeä kantavalle menestyneelle tv-sarjalle, jota on tehty neljä tuotantokautta. Coenin veljekset toimivat sarjan tuottajina.
Myös sarjan väitetään perustuvan tositapahtumiin.
Lue myös: Tappajahain tuotanto oli täyttä tuskaa - näyttelijä oli niin kännissä, että kuvaukset siirtyivät
Lähteet: Huffington Post, The Atlantic, Cinemablend, History