Kuva: Senja Rapila

Suvi Teräsniska synnytyksestään: "Kätilö pyysi vähentämään huutamista"

06.11.2015 19:07 - Senni Loikala

Laulajaa jännitti synnyttämään lähtiessä eniten yöpyminen sairaalassa. Paikka osoittautui kuitenkin yllättävän kodikkaaksi.

”Se mitä tapahtuu synnytyssalissa, jää synnytyssaliin”, vitsaili Suvi Teräsniska, 26, aviomiehelleen hieman ennen laskettua aikaa. Laulaja kuvailee itseään voimakkaaksi persoonaksi, joka on kova suustaan haastavissa tilanteissa. Tulinen luonne näkyi myös synnytyksessä.

- Kyllä minä muistan, että ääntä lähti. Kätilö sanoi, että silmät auki ja suu kiinni. Hän pyysi minua kanavoimaan ponnistamiseen sen energian, minkä käytin huutamiseen, Teräsniska kertoo.

Laulaja kuvailee kätilöään mahtavaksi ihmiseksi, joka osasi kohdata hänet oikealla tavalla.

- Tykkäsin, että hän oli jämpti ja hänen asenteensa oli, että nyt mennään eikä meinata. Hän antoi selkeitä ohjeita, joita sillä hetkellä tarvitsinkin, Teräsniska kiittelee.

Yöpyminen sairaalassa jännitti

Teräsniska ei ollut ikinä yöpynyt sairaalassa ennen synnytystä. Kun terve poikavauva saapui maailmaan maaliskuussa, edessä oli muutama vuorokausi synnytysosastolla toipumista.

- Yöpyminen sairaalassa jännitti minua omalla tavallaan kaikista eniten. Mutta siellä olikin pöytälamppuja, erikuvioisia verhoja ja kaikkea epäsairaalamaista! Ja olihan laitoksella olo kivaa, kun nappia painamalla kätilöt olivat paikalla, Teräsniska muistelee.

Hän kertoo, että tuoreella äidillä oli mahdollisuus ammattilaisten apuun ympäri vuorokauden. Laulaja kuitenkin sinnitteli selviytymään lähestulkoon ilman sitä - ehkä jopa liian hanakasti.

- Minulle sanottiin, että apua pitää uskaltaa pyytää. Jos esimerkiksi paikkoja särkee, niin Buranaa totta kai saa. Minä kipunoin itseni kanssa ehkä vähän liikaa, Teräsniska myöntää.

Laulaja purskahtaa nauramaan, kun häntä pyydetään antamaan tähtiä yhdestä viiteen synnytyssairaalassa vietetyille vuorokausille.

- Sehän oli ihan täysihoito aterioineen! Ruoka oli hyvää, sitä oli tarpeeksi ja sain hyvin nukuttua. Kyllä minä helposti neljä tähteä voin antaa, hän vastaa.

Kätilöllä on suuri merkitys

Synnytyksestä toipuminen kesti useita viikkoja. Tärkein välietappi Teräsniskalle oli kotiin pääseminen onnellisen isän ja tuhisevan poikavauvan kanssa.

Entä minkä neuvon Teräsniska antaisi naisille, joilla on synnytys vielä edessäpäin?

- Kun kohtaat kätilöt, niin panosta hyviin henkilökemioihin heidän kanssaan. Mutta jos kemiat eivät kohtaa jonkun kätilön kanssa, niin siitä kannattaa uskaltaa sanoa. Synnyttävän naisen ja kätilön yhteistyön pitää toimia. Kätilöllä on todella iso merkitys siinä ruljanssissa, kestipä se sitten tunnin tai 36 tuntia, Teräsniska painottaa.

- Itse lähdin synnyttämään sillä asenteella, että uskaltauduin antamaan itseni hoitavan henkilökunnan käsiin, koska he ovat ammattilaisia, hän jatkaa.

Suvi Teräsniska julkaisi Täydellinen elämä -kokoelma-albumin marraskuussa. (kuva: Senja Rapila)


Kilpailut

Uusimmat