Lepakkokeitto, kanansikiöt ja käärmeensydän - 10 erikoisinta katuruokaa maailmalta
Street food on vallannut maailman. Ihmiset kokoontuvat katuruokakojuille maistelemaan mitä herkullisimpia aterioita.Planeetallamme on myös ruokia, jotka saavat useat nyrpistämään nenäänsä ällötyksestä.
Listasimme kymmenen erikoisinta.
1. Lepakkokeitto - eteläinen Afrikka
Keitto, missä on riisiä ja... kokonainen, karvainen lepakko! Lepakonlihan on sanottu maistuvan kanalta.
Lepakon syöminen voi kuitenkin olla vaarallista. Sen syönti kiellettiin Guineassa pari vuotta sitten, sillä epäiltiin, että lepakot kantavat ebola-virusta.
2. Kegogi - Korea, Vietnam ja Kiina
Jos olet koiraihminen, älä lue tätä osaa. Surullinen totuushan on se, että Aasiassa koiranliha on suosittu herkku. Vuonna 2014 syötiin noin 25 miljoonaa koiraa.
3. Balut - Filippiinit
Kananmuna - kyllä kiitos. Kana - kyllä kiitos. Mutta miltä kuulostaa niiden välimuoto? Balut on osittain kehittynyt ankan sikiö. Pienet ruumiit näyttävät enemmän kauhuelokuvan hirviöiltä kuin herkkuruualta. Ne keitetään elävältä ja tarjoillaan muun muassa riisin kera.
4. Taranteli - Kambodza
Miten olisi pieni, herkullinen alkupala ennen pääruokaa? Ei kannata potea araknofobiaa, jos vierailet kambodzalaisessa street food -keittiössä. Voit nimittäin saada grillattua taranteliä alkupalaksi. Sen jälkeen et halua edes tietää, mitä pääruuaksi tarjoillaan!
5. Witchetty grub - Australia
Miten haluat jättitoukkasi valmistettavan? Keitetäänkö se vai nautitko sen elävältä? Toukkien kerrotaan maistuvan mantelilta, ja keitettynä sen nahka on kuin paistetulla kanalla. Jos ajatus pöyristyttää vielä, voit vain kuvitella sen olevan herkullinen kananmuna. Toukkien sisälmykset nimittäin maistuvat munakkaalta.
6. Kobran sydän - Vietnam
Jotkut vietnamilaiset uskovat, että kobrakäärmeen sydän antaa potkua miehisyyteen - ja mitä tuoreempi, sitä parempi. Sen takia elävän kobran sydän leikataan irti vartalosta vasta ruokapöydässä.
Kannattaa olla varovainen käärmeen kanssa, sillä kiinalainen kokki kuoli kobran purtua häntä. Tarinan mukaan sen sydän oli irrotettu 20 minuuttia sitten.
7. Shirako - Japani
Sana shirako kuulostaa herkulliselta - mutta kuultuasi mitä se on, saatat vaihtaa mielipidettäsi. Shirako on nimittäin turskan spermapussi. Sen pitäisi maistua pehmeältä ja kermaiselta. Muista kuitenkin, ettei olisi ensimmäinen kerta, kun ihmiset yrittävät saada muita maistamaan vastenmielisiä ruokia huijaamalla sen maistuvan hyvältä.
8. Lampaanpää - Marokko
Euroopassa ei ole totuttu syömään lihaa esimerkiksi eläimen päästä tai hännästä. Muualla maailmassa ne ovat kuitenkin suuria herkkuja.
Lampaanpäätä syödään monessa maassa. Marokkolainen versio siitä on silti kaikkein herkullisin. Sitä tarjoillaan muun muassa aamupalalla erityistilaisuuksissa. Pala lampaanpäälihaa voisi olla hyvä lisä aamupuurosi ohella, eikös vain?
9. Escamoles - Meksiko
Muurahaisenmunat näyttävät raejuustolta. Niillä pitäisi myös olla raejuustomainen koostumus sekä pähkinäinen maku. Escamoles, tunnettu myös nimellä meksikolainen hyönteiskaviaari, on valmistettu mustamuurahaisten sikiöistä.
Escamoles on ollut suosittu herkku asteekkien ajoista lähtien. Voit itse päättää, kuinka herkulliselta se kuulostaa.
10. Hákarl - Islanti
Hákarlia on perinteisesti valmistettu poistamalla holkerin tai jättiläishain pää ja sisälmykset ja laittamalla ruho loivaan mäkeen kaivettuun matalaan sorakuoppaan. Hai peitetään hiekalla ja soralla ja päälle asetetaan kiviä painoksi, jotta hain myrkylliset ruumiinnesteet valuisivat ulos ruhosta. Tämän jälkeen se ripustetaan kuivumaan kuukausiksi, ja voíla, herkku on valmis tarjoiltavaksi!
Julkkiskokki Anthony Bourdain on kutsunut hákarlia ällöttävimmäksi ja pahimmaksi ateriaksi, mitä hän on ikinä maistanut.
Lue myös: Roskaruokahimo iski pahasti: Mies murtautui yöllä pikaruokaravintolaan valmistaakseen hampurilaisen
Lähde: EkstraBladet