Huomio, työnhakija! 10 sanaa, joita ei tule käyttää työhaastattelussa
Työhaastattelussa olet tiukan tarkkailun kohteena. Silloin jokainen ele ja sana merkitsevät, joten kannattaa olla tarkkana. Lifehack-sivusto listasi 10 sanaa tai ilmaisua, joita heidän mielestään työhaastattelussa kannattaa olla käyttämättä. Haastattelijat toki ovat aina erilaisia ja hakevat erilaisia asioita, joten kannattaa suhtautua näihin vinkkeihin vain suuntaa antavasti.
1. Mikä tahansa kirosana
Kiroileminen saa sinut vaikuttamaan epäammattimaiselta. Voi olla, että työyhteisössä kiroilu ei olekaan ongelma, mutta ei kannata ottaa riskiä ensivaikutelman antamisen yhteydessä.
2. Niinku
Niinku-ilmaisun käyttäminen vähentää vastauksiesi jämäkkyyttä radikaalisti ja vähentää puheesi aikuismaisuutta.
3. Viha
Vihaan viittaavat ihmiset nähdään herkästi työyhteisössä myrkyllisinä. Työhaastattelussa kannattaa edetä positiivisuuden kautta.
4. Perfektionisti
Perfektionismista puhuminen on työhaastatteluissa ylikäytetty keino vastata kysymykseen omista heikkouksistaan. On parempi välttää tätä inflaation kärsinyttä sanaa kokonaan.
5. Minä
Työmaailmassa arvostetaan aina vain enemmän yhteistyökykyisyyttä. Jos korostat liikaa omia yksilösaavutuksiasi, saattaa työnantajalle tulla sinusta ylimielinen kuva.
6. Miten vaan
Tämä ilmaisu antaa haastattelijalle signaalin, että olet luovuttanut eikä puheena oleva asia merkitse sinulle tarpeeksi. Ilmaisun käyttö antaa sinusta myös epäkypsän vaikutelman.
7. Omistautunut
Perfektionismin ohella tämäkin sana on ylikäytetty ja merkityksensä kadottanut klisee. Kannattaa keksiä jokin muu sana kuvaamaan omaa suhtautumistaan työhön, jotta erottuu massasta.
8. Motivoitunut
Tämän sanan kanssa on sama ongelma kuin edellisessä. Kaikki kuvailevat itseään motivoituneeksi, joten työnantajat ovat joutuneet kuulemaan tätä sanaa kyllästymiseen asti.
9. Oppia
Ei kannata sanoa, että haet töitä oppiaksesi jotakin. Toki työssä vaaditaan oppimista, mutta sen painottaminen haastattelussa ei anna sinusta haasteisiin valmiin työntekijän vaikutelmaa.
10. Potkut
Lienee selvää, että jos olet saanut aiemmin potkut, sitä ei kannata mainostaa. Luottamuksen herättäminen työhaastattelussa on kaiken a ja o, jolloin menneitä epäonnistumisia ei kannata korostaa.
Lue myös: Pilasitko työhaastattelun kehonkielelläsi? 7 yleisintä virhettä
Lähde: Lifehack