Kuva: Shutterstock

Runsas ruutuaika voi haitata lapsen kielenkehitystä

03.04.2025 19:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Hus kerto, että ruutuajan määrä on yhteydessä muun muassa ylipainoon sekä kognitiivisen ja motorisen kehityksen vaikeuksiin.

Runsas ruutuaika voi vähentää lapsen mahdollisuuksia oppia kieltä luonnollisessa vuorovaikutuksessa, ja erityisesti varhainen altistuminen digilaitteille voi hidastaa kielellistä kehitystä. Asiasta kertoo Hus.

Alle 2-vuotiaille ruutuaikaa ei tulisi suoda ollenkaan ja 2-5-vuotiaiden ruutuaika tulisi olla alle tunti päivässä. Tutkimusten mukaan ruutuajan määrä on yhteydessä ylipainoon, kognitiivisen ja motorisen kehityksen vaikeuksiin ja psykososiaaliseen terveydentilaan liittyviin oireisiin.

Digilaitteiden käyttö myös kaventaa lasten kokemusmaailmaa ja ruutuaika on pois esimerkiksi lukemisesta, liikunnasta, leikistä ja sosiaalisesta vuorovaikutuksesta. Hus muistuttaa, että lapsen puheen ja kielenkehitys käynnistyy jo vauvavaiheessa, ja lapsuuden varhaisvuodet ovat aivojen sekä kielellisen kehityksen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen oppimisen kannalta hyvin herkkää aikaa.

Lapsen kieli ja vuorovaikutustaidot sen sijaan kehittyvät, kun lapsi viettää aikaa vanhemman kanssa. Kun vanhempi ja lapsi kommunikoivat yhdessä, lapsi oppii esimerkiksi kieltä ja sosiaalisia taitoja. Myös yhdessä vietetty ruutuaika saattaa vanhemmilla lapsilla jopa edistää esimerkiksi uusien sanojen oppimista.

– Hyödyt perustuvat siihen, että vanhempi samalla sanottaa ja yhdistää ruudun tapahtumia oikeaan maailmaan, kertoo tiedotteessa puheterapeutti Juuso Tuovinen HUSin Pää- ja kaulakeskuksesta.

Vaikutukset kielellisiin taitoihin ovat sitä suuremmat, mitä aikaisemmin lapsi alkaa käyttämään digitaalisia laitteita. 

– Lapset tarvitsevat kielellisesti rikasta mallia oppiakseen esimerkiksi uusia sanoja, kielen rakenteita ja tapoja käyttää kieltä, toteaa puolestaan johtava puheterapeutti Leena Vikkula HUSin Lasten ja nuorten sairauksista.

Lue myös: Stressi lisää merkittävästi nuorten naisten riskiä saada aivoinfarkti

Lue myös: Kela ei enää maksa kansaneläkettä monille ulkomailla asuville

Lue myös: ADHD yleistyy lasten ja nuorten keskuudessa - asiantuntijoilla huoli hyvinvointialueiden eroista

Lähde: HUS

Kilpailut

Uusimmat