"Häirintään kannustava" tietokonepeli sai täystyrmäyksen - feministiryhmä vaatii pelin kieltämistä
Steam-pelisivustolla on julkaistu peli, joka on saanut osakseen paljon kriittistä palautetta. Super Seducer: How To Talk To Girls -nimisessä pelissä ideana on, että mies yrittää vietellä naisia erilaisin keinoin. Pelin takana on deittailuvalmentaja Richard La Ruina, 37.
Mies on aiemminkin herättänyt närää esimerkiksi tv-esiintymisillään ja kirjoittamillaan kirjoilla. Nyt miestä ja hänen kehittämäänsä peliä syytetään kannustamisesta seksuaaliseen häirintään. Indy100 kirjoittaa, että Super Seducer -pelissä yhtenä naisen iskemisen tapana on muun muassa tarttua tätä rinnoista. Lisäksi yhdessä iskurepliikissä mies sanoo naiselle: ”Jos et ole hyvä kokkaaja, sinun on parasta olla todella hyvä imemään k*llia.” The Verge -sivustolla kirjoitetaan, että peli tarjoaa deittailusta ”myrkyllisen kuvan”.
”Pelissä opetetaan miehille ’psykologisten’ vinkkien avulla, miten manipuloida naisia. Peli väittää, että oikeilla repliikeillä kenet tahansa naisen voi voittaa puolelleen”, sivustolla kirjoitetaan.
Peli oli tarkoitus julkaista PlayStation 4 -konsolille tällä viikolla, mutta pelin saama murskakritiikki sai Sonyn vetäytymään pelin julkaisemisesta. Peli oli vastatuulessa myös yhteisörahoituspalvelu Kickstarterin kieltäydyttyä laittamasta sivuilleen pelin joukkorahoituskampanjaa.
"Oppitunti häirinnästä"
Peli on kuitenkin nyt julkaistu tietokonepelaamiseen tarkoitetulla jakelualusta Steamilla. Nyt on kuitenkin käynnistetty kampanja, jonka tavoitteena on estää Super Seducerin myynti kokonaan. Kampanjan takana on brittiläinen feministijärjestö Level Up. Järjestön toimitusjohtaja Carys Afoko on kommentoinut asiaa Indy100-sivustolle.
- Tämä myrkyllinen peli kouluttaa seuraavan sukupolven Harvey Weinsteineja. Liian monet meistä tietävät, miltä tuntuu, kun mies ei usko kieltojamme ja on vakuuttunut siitä, että on vain ajan kysymys ennen kuin lankeamme hänen charmiinsa. Steam on yksi isoimmista pelien jälleenmyyjistä maailmassa, eikä sen tulisi myydä asiakkailleen oppitunteja häirinnästä, Afoko sanoo.
Afoko huomauttaa, että Steam on aiemmin vetänyt pelejä pois jakelusta liian väkivaltaisen sisällön vuoksi. Hän toivoo, että palvelu ottaisi nyt tiukan kannan naisiin kohdistuvaa häirintää vastaan. Aihe on tulenarka varsinkin nyt, kun keskustelu seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta on ollut pitkään ihmisten huulilla. Monet kommentoijat ovatkin kritisoineet peliä Steamin verkkosivuilla.
Lue myös: Maria Veitola MeNaisille työpaikalla kokemastaan häirinnästä: "Joskus ahdistelija oli oma pomo"