Kuva: Shutterstock

"Mitään ei saa enää sanoa" ei pidä paikkaansa, Ylen kysely selvitti sananvapauden olevan hyvällä tolalla

02.05.2024 18:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Valtaosa vastasi, että mielipiteensä voi Suomessa ilmaista vapaasti.

Yle teetti Taloustutkimuksella kyselyn, jossa selvitettiin, millä tolalla suomalaiset kokevat sananvapauden olevan. Nykyään kuulee usein, että niin sanotusti "mitään ei saa enää sanoa", mikä ei kuitenkaan Ylen kyselyn perusteella näytä pitävän lainkaan paikkaansa.

Kyselyssä esitettiin vastaajille väittämä "Suomessa ihminen voi ilmaista mielipiteensä vapaasti". Suurin osa vastaajista kertoi olevansa väitteen kanssa joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Täysin samaa mieltä ilmoitti olevansa 33 prosenttia ja jokseenkin samaa mieltä jopa 51 prosenttia vastaajista. 

Tulos yllättää jopa viestintäoikeutta tutkivan asiantuntijan, sillä niin vahvasti on tällä hetkellä esillä väite, ettei mitään muka saisi enää sanoa. 

- Tämä on yllättävää siinä mielessä, että puhutaan paljon tällaisesta ”mitään ei saa enää sanoa” tunteesta. Se ei näköjään kuitenkaan heijastu todelliseen kokemukseen, julkisoikeuden lehtori Riku Neuvonen Tampereen yliopistosta kommentoi Ylelle. 

Poikkeuksiakin kuitenkin on. Jokseenkin eri mieltä väittämän kanssa vastasi olevansa 9 prosenttia vastaajista ja täysin eri mieltä 3 prosenttia. Lisäksi 4 prosenttia kertoi, ettei ole samaa eikä eri mieltä. 

Vastauksissa oli myös nähtävissä vaihtelua puoluekannottain. Perussuomalaisten kannattajat kokivat huomattavasti muita enemmän, että mielipidettään ei voi Suomessa ilmaista vapaasti. Heistä yhteensä jopa 25 prosenttia oli jokseenkin tai täysin eri mieltä väittämän kanssa, että mielipiteensä voisi ilmaista Suomessa vapaasti. 

Sen sijaan esimerkiksi ikä, asuinpaikka tai sukupuoli eivät näyttäneet vaikuttavan kokemukseen sananvapauden toteutumisesta. 

Lue myös: HS: SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi

Lue myös: Näet Instagramissa jatkossa vähemmän poliittista sisältöä - Meta muuttaa käytäntöjään

Lue myös: Pian voimaan astuvat leikkaukset vaikuttavat puoleen miljoonaan ihmiseen - tähän ryhmään osuvat pahiten

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat