Savukkeiden filtterit halutaan kieltää - jopa WHO tukee välitöntä kieltämistä
Arviolta 4,5 biljoonaa tupakantumppia heitetään maailmanlaajuisesti vuosittain ympäristöön, kertoo terveysjärjestö Suomen ASH.
Tämä tarkoittaa yli 760 miljoonaa kiloa muovijätettä. YK:n ympäristöohjelman mukaan 40 prosenttia maahan heitetyistä tupakantumpeista päätyy vesistöihin. Yhden tupakantumpin hajoaminen voi kestää jopa viisitoista vuotta, mikä tarkoittaa, että tällä hetkellä maailman vesistöissä voi olla jopa yli 5 miljoonaa tonnia tupakantumppeja.
Suomessa ympäristöön heitetään lähes 2,2 miljardia tumppia vuosittain. Myös katukaivoihin heitetyt tumpit päätyvät usein vesistöön, sillä roskan reitti katukaivosta voi kulkeutua huleveden mukana virraten läheiseen puroon ja sieltä edelleen mereen.
Tupakointi on vaarallista niin ihmiselle kuin ympäristölle. Ympäristöön päätyvä tumppi on haitallinen, koska savukkeet sisältävät noin 7000 kemikaalia, jotka imeytyvät tupakoitaessa savukkeen filtteriin. Ympäristöön ja vesistöihin päätyvät tumpit sisältävät siis myrkkyjä sekä tupakassa olevia raskasmetalleja.
Savukkeiden filtterit ongelmana
Marraskuussa 2022 alkaneissa kansainvälisissä muovisopimusneuvotteluissa on mukana 170 YK:n jäsenvaltiota. Neuvotteluiden tavoitteena on saada vuoden 2024 loppuun mennessä sitova sopimus muovijäteongelman ratkaisemiseksi.
– Tupakantumpit muodostavat valtavan muovijäteongelman. Terveysjärjestöt eri puolilta maailmaa, Suomen ASH mukaan lukien, vaativat savukkeiden filttereiden ottamista muovisopimuksessa välittömästi kiellettävien tuotteiden luetteloon. Myös WHO tukee niiden välitöntä kieltämistä, kertoo Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara tiedotteessa.
Savukkeiden filttereiden on virheellisesti markkinoitu "vähentävän tupakoinnin haitallisuutta".
– Tupakan filtterit ovat markkinointikikka eivätkä suojele lainkaan tupakoivan terveyttä, päinvastoin. Ne mahdollistavat savun hengittämisen syvemmälle keuhkoihin ja lisäksi ne saavat tupakoivan hengittämään ja nielemään filtterin päästä irtoavia myrkyllisiä kuituja. Filttereiden kieltäminen olisi perusteltua niin ympäristön kuin terveydenkin kannalta, toteaa Suomen ASH:n puheenjohtaja, professori Pekka Puska tiedotteessa.
Lue myös: Ympäristöön päätyy vuosittain 4,5 biljoonaa tumppia vuosittain - suurin osa suomalaisista sakottaisi
Lähde: Suomen ASH