Kuva: Shutterstock

Lähisuhdeväkivalta on saanut uusia piirteitä - yleisimmin selvä kaava kuitenkin toistuu

10.06.2024 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kaikkien ilmoitettujen tapausten määrä nousi kasvuun.

Lähisuhdeväkivalta on edelleen yleisintä nykyisen tai entisen puolison toimesta. Samaten yleisimmin lähisuhdeväkivaltaa kokevat yhä naiset, mutta Tilastokeskuksen uusissa tilastoissa korostuu myös miesuhrien kasvava määrä.

Aikuisista uhreista naisia oli edelleen valtaosa, 74 prosenttia vuonna 2023 ilmoitetuista tapauksista. Lapsiuhreista tyttöjä oli puolestaan puolet. Naisten suuremmasta osuudesta huolimatta myös miespuolisten uhrien määrä kuitenkin nousi viime vuonna peräti 10 prosenttia aiemmasta. 

Lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden miesten määrä korostui erityisesti tapauksissa, joissa aviopuoliso oli tehnyt väkivaltaa. Näissä miesten osuus oli kasvanut jopa 18,3 prosenttia. Sen sijaan lukumäärällisesti eniten oli kasvanut poikien vanhempiensa toimesta kokema väkivalta, joka osoittautui yleisemmäksi kuin tytöillä vastaavassa tilanteessa.

- Prosentuaalisesti suurin miesuhrien määrän kasvu oli aviopuolisoiden tekemässä väkivallassa, 18,3 %. Lukumääräisesti eniten kasvua oli tapauksissa, joissa tekijä on uhrin vanhempi. Pojat joutuvat tilastollisesti tyttöjä useammin juuri vanhempansa väkivallan kohteeksi, kommentoi Tilastokeskuksen tiedotteessa yliakturaari Kimmo Haapakangas.

Tapausmäärät lisääntyneet

Ikävä uutinen on myös se, että kaiken kaikkiaan ilmoitettujen lähisuhdeväkivaltatapausten määrä on kasvanut sekä aikuisiin että lapsiin kohdistuen. Toisaalta on myös mahdollista, että väkivallan määrä sinänsä ei ole lisääntynyt, vaan tietoisuuden kasvaessa aiheesta, tapaukset myös tulevat herkemmin viranomaisten tietoon, mikä sinänsä on positiivinen kehityssuunta.

Edelleen kuitenkin myös huolestuttava määrä tapauksia jää viranomaisilta ikuisesti pimentoon. Tilannetta vaikeuttaa sekin, että järjestelmä ei tunnista lähisuhdeväkivallaksi esimerkiksi epävirallisemmissa seurustelusuhteissa tapahtunutta väkivaltaa.

- Valitettavasti rikosilmoitusjärjestelmään ei kirjata uhrin ja tekijän suhdetta tilastoinnin kannalta käyttökelpoisessa muodossa. Päättely joudutaan tekemään rekistereistä, joten seurustelusuhteet ja muut epäviralliset suhteet jäävät tilastojen ulkopuolelle, Haapakangas jatkaa. 

Lue myös: Henkistä väkivaltaa kokevat etenkin naiset - THL:n tutkimus paljasti kolme yleisintä muotoa

Lue myös: Instagramin uusi toiminto suojelee alaikäisiä

Lähde: Tilastokeskus

Kilpailut

Uusimmat