Kuva: Shutterstock
Kuinka usein kylpypyyhe pitää vaihtaa ja täytyykö suihkussa käydä joka päivä? Ihotautilääkäri kertoo
Ihosairaalan ihotautilääkäri Miia Perälä kertoo myös, miksi hiki tulisi pestä kuntoilun jälkeen mahdollisimman pian pois iholta.
Varmasti useimmat meistä kuivaavat itsensä samaan kylpypyyhkeeseen monta kertaa, ennen kuin pyyhe lentää pyykkikoriin pestäväksi. Mutta kuinka usein kylpypyyhe pitäisi oikein vaihtaa?
Ihosairaalan ihotautilääkäri Miia Perälän mukaan tämä riippuu aina hieman tilanteesta, sillä tiettyjen ihosairauksien, kuten ihon bakteeri,-virus- ja sieni-ihottumien yhteydessä pyyhkeen vaihtoväli voi olla tiheäkin. Yleisesti ottaen, jos pyyhettä käyttää päivittäin tai harvemmin, olisi se hyvä vaihtaa noin 1-2 viikon välein.
– Jos käyttää paljon voiteita ihotaudin hoidossa, on pyyhekin hyvä vaihtaa tarpeeksi usein. Lisäksi esimerkiksi runsaasti kuntoilevien ja useasti ihoa pesevien henkilöiden on syytä vaihtaa pyyhe riittävän tiheästi, Perälä kertoo.
Lisäksi on tärkeää huolehtia, että jokaisella perheenjäsenellä on oma pyyhe.
– Pitkään käytetty pyyhe ei ole enää puhdas, sillä siihen saattaa kertyä meikkiä, ihorasvoja sekä mikrobeja ja se voi alkaa haisemaan. On tärkeää, että jokaisella on oma pyyhe, ettei mahdollisia mikrobeja levitetä esimerkiksi muihin perheenjäseniin. Muun muassa hiuspohjan ja ihon karvatuppitulehdus tai märkärupi voivat levitä pyyhkeen välityksellä, Perälä sanoo.
Pyyhe tulisi käytön ja pesun jälkeen kuivattaa väljästi, sillä myttyyn jätetty pyyhe alkaa nopeasti haisemaan ja bakteerit villiintymään kosteassa ympäristössä. Pyyhkeet olisi hyvä myös pestä aina 60 asteessa, jotta ne puhdistuvat varmasti.

Pyyhe olisi hyvä vaihtaa 1-2 viikon välein. (kuva: Shutterstock)
Monia voi mietityttää myös se, pitäisikö suihkussa käydä joka päivä. Perälän mukaan mitään pakkoa jokapäiväiselle suihkulle ei ole. Jos suihkussa kuitenkin haluaa käydä joka päivä, kannattaa huolehtia siitä, ettei käytössä ole liian kuivattavia tai ärsyttäviä ihonpesuaineita.
– Suihkussa voi käydä joka päivä tai harvemmin, oman ihotyypin tai mieltymyksen mukaan. Sen sijaan erityisesti hautuvat alueet kuten kainalot, nivuset ja genitaalialue vaativat yleensä päivittäistä pesua.
Kuntoilun jälkeen suihku on toki aina paikallaan. Hiki kannattaakin pestä iholta mahdollisimman nopeasti pois kuntoilun jälkeen, sillä iholle muhimaan jäävä hiki voi Perälän mukaan edesauttaa esimerkiksi aknen ja karvatuppitulehduksen ilmaantumista sekä pahentaa muun muassa atooppista ihottumaa.
Lue myös: Mitä pitää tehdä, jos piilolinssi hajoaa silmään ja voiko se olla vaarallista? Asiantuntija kertoo
Lue myös: Etenkin yksi hedelmä tulisi huuhdella erityisen huolellisesti ennen syömistä