Kuva: Shutterstock

Rahapelibisnes voi muuttua totutusta tyystin - hallitus kaavailee lakiuudistusta

05.07.2024 11:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Hallitusohjelmaan on kirjattu järjestelmän uudistaminen.

Sisäministeriö on lähettänyt lausunnolle hallituksen esitysluonnoksen uudeksi rahapelilaiksi, joka muuttaisi rahapeliemarkkinan nykyistä tilannetta.

Tällä hetkellä Veikkauksella on alalla käytännössä monopoli ja yksinoikeus tarjota rahapelejä Suomessa, mutta lakiuudistuksen myötä osa rahapeleistä avattaisiin kilpailulle.

Veikkauksen yksinoikeudesta huolimatta merkittävä osuus nettirahapelaamisesta kohdistuu silti yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle ja jää siten kansallisen sääntelyn ja viranomaisvalvonnan ulkopuolelle. Tähän hallitus haluaisi lakiuudistuksella puuttua.

Hallitus tahtoo muutoksen

Hallitusohjelmaan on kirjattu rahapelijärjestelmän uudistus. Uudistuksella tavoitellaan rahapelihaittojen vähentämistä sekä ehkäisyä ja kysynnän kanavoimista lailla säänneltyyn rahapelijärjestelmään.

Linsenssijärjestelmässä rahapeliyhtiöt voisivat hakea lupa- ja valvontaviranomaiselta toimilupaa rahapelien toimeenpanemiseksi. Tällaisessa menetelmässä pelien kysyntä saataisiin ohjattua lailla säänneltyyn rahapelijärjestelmään.

Kaikkia rahapelejä ei kuitenkaan uudistuksenkaan myötä avattaisi kilpailulle. Veikkauksen yksinoikeus säilyisi monissa pelityypeissä kuten esimerkiksi raha-arpajaisissa, fyysisissä raha-automaateissa ja kasinopeleissä. Käytännössä siis esimerkiksi raaputusarvat ja lottopelit pysyisivät edelleen yksinomaan Veikkauksen hallinnassa.

Lue myös: Pian voimaan astuvat leikkaukset vaikuttavat puoleen miljoonaan ihmiseen - tähän ryhmään osuvat pahiten

Lähde: Sisäministeriö

Kilpailut

Uusimmat