Kuva: Shutterstock

Inflaatio hidastuu edelleen - kaikkialla muutos ei kuitenkaan vielä näy

16.07.2024 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Elintarvikkeiden hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna.

Inflaatio jatkaa hidastumistaan. Kuluttajahintojen vuosimuutos oli kesäkuussa 1,3 %, kun se vuoden alussa tammikuussa oli 3,3 %, kertoo Tilastokeskus.

Myös elintarvikkeiden hinnat pysyivät melko samalla tasolla kuin viime vuonna. Eniten nousua tapahtui tuoreiden vihannesten hinnoissa, mikä kuitenkin tällä hetkellä johtunee uusien perunoiden tulosta myyntiin, kommentoi Tilastokeskuksen tiedotteessa yliaktuaari  Kristiina Nieminen.

- Perunan hinta nousi keskimäärin 39 % ja kaalin hinta 13 %. Toisaalta tuoreiden hedelmien hinnat laskivat toukokuusta 3,6 %. Kahvin hinta näyttää heiluvan kuukaudesta toiseen, nyt nousua oli 12,8 %, Nieminen kertoo.

Vaikka inflaatio näyttää hidastuvan, on monen palvelun hinta kuitenkin edelleen nousussa. Esimerkiksi lomakausi näkyy selvästi palveluiden hintojen muutoksissa.

- Inflaatio näyttää nyt maltilliselta, mutta palveluiden hinnat näyttävät yhä nousevan. Lomakauden alku näkyy palvelualan hintojen nousuna. Esimerkiksi pitkien linja-automatkojen hinnat nousivat kuukaudessa 7 %, ulkomaan lentoliikenteen 8 % ja laivamatkojen 9 %. Myös huvipuistojen lippujen hinnat nousivat keskimäärin 7 % ja lomamökkien vuokrat 12 %, Nieminen jatkaa.

Lue myös: Tulojen ja menojen hallinta on tutkimuksen mukaan suomalaisille yhä vaikeampaa: "Tilanne tuntuu huononevan"

Lue myös: Suomalaisten taloudellisessa luottamuksessa tapahtui historiallinen muutos

Lue myös: Pian voimaan astuvat leikkaukset vaikuttavat puoleen miljoonaan ihmiseen - tähän ryhmään osuvat pahiten

Lähde: Tilastokeskus

Kilpailut

Uusimmat