Kuva: Shutterstock

Poliisi varoittaa törkeistä huijauksista - rikoksen uhrit menettäneet jopa satoja tuhansia euroja

29.07.2024 16:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Usein huijaukset tulevat ilmi vasta siinä vaiheessa, kun rahoja on mahdotonta saada takaisin.

Poliisi varoittaa ihmisiä sijoitushuijauksista. Poliisin näkökulmasta sijoitushuijaukset ovat hankalia, sillä ne ajoittuvat usein pitkälle aikavälille ja varoja siirretään pikkuhiljaa. Huijarien jäljille pääseminen ei ole yksinkertaista, vaan se vaatii laajoja ja kansainvälisiä tutkintatoimia.

"Verkkoavusteisten omaisuusrikosten tutkintaan erikoistunut valtakunnallinen yksikkö aloitti toimintansa 1.5.2024 Tampereella Sisä-Suomen poliisilaitoksessa. Yksikön luomassa tilannekuvassa on tullut ilmi useita törkeitä maksuvälinepetoksia. Kyseessä ovat sijoitushuijaukset, joissa asianomistajat ovat sijoittaneet varojaan ja lainarahaa virtuaalivaluuttaan ja menettäneet lopulta kymmeniä tuhansia, jopa satoja tuhansia euroja huijareille", Poliisi taustoittaa tiedotteessaan.

Tästä on kyse

Useimmissa tapauksissa asianomistaja sijoittaa ensin pienen summan virtuaalivaluuttasijoituspalveluja tarjoavaan kansainväliseen yhtiöön. Usein palvelua mainostetaan julkisuuden henkilön nimellä tai kasvoilla. Ajan myötä asianomistajaa painostetaan sijoittamaan kyseessä olevaan kohteeseen yhä suurempia summia voittojen kotiuttamiseksi. Toisinaan asianomistaja saattaa sijoittaa omien olemassa olevien varojensa lisäksi myös läheistensä varoja ja velkarahaa, joka voi johtaa sijoitusvoittojen toivossa ylivelkaantumiseen.

Sijoitushuijaukset johtavat lopulta taloudellisiin menetyksiin. Usein huijaukset tulevat ilmi siinä vaiheessa, kun rahoja on mahdotonta saada takaisin.

"Nykypäivän huijaukset ovat ammattimaisesti toteutettuja ja niihin voi haksahtaa kuka tahansa. Ilmiö on hyvä saattaa yleiseen keskusteluun myös lähipiirissä", Poliisi muistuttaa.

Huijauksesta kannattaa aina ilmoittaa. (kuva: Shutterstock)

Huijatuksi tuleminen aiheuttaa rikoksen uhreissa usein häpeää, mutta asiasta tulee aina ilmoittaa poliisille ja omalle pankille. Ota heti yhteys pankkiisi, jos epäilet siirtäneesi rahaa huijarin tilille tai luovuttaneesi verkkopankkitunnuksesi vääriin käsiin. Ilmoitus tulee tehdä, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi olisivatkin pienet. Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia.

Miten suojautua?

Huijaukset ovat tänä päivänä taitavasti toteutettuja ja niihin lankeaminen on helppoa. Näin voit suojautua huijauksilta:

- Suhtaudu varauksella saamiisi yhteydenottoihin. 

- Selvitä, mitkä ovat yhteistyökumppanisi taustat ja tarkoitusperät. 

- Kirjautuessasi verkkoalustoille, käytä mobiilivarmennetta pankkitunnusten sijaan.

- Harkitse, mitä ohjelmia lataat älylaitteillesi.

- Suhtaudu kiireeseen ja äkkirikastumiseen varauksella.

- Puhu läheistesi kanssa.

Kohteet ovat menettäneet huijauksissa jopa satoja tuhansia euroja. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Nordea varoittaa yleistyvästä nettihuijauksesta: "Eniten näemme niitä Suomessa ja Norjassa"

Lue myös: Huijarit väijyvät nyt myös vuokra-asuntomarkkinoilla - näistä merkeistä tunnistat nettihuijarin

Lue myös: Huijarit kalastelevat pankkitietoja nyt puhelimitse - Poliisi varoittaa laajasta huijausten sarjasta

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat