Kuva: Shutterstock

Miltä näyttää syksyn sää? Foreca julkaisi seuraavan kolmen kuukauden ennusteen

07.08.2024 21:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Syksystä tulee näillä näkymin tavanomaista lämpimämpi.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMW on julkaissut ennusteen seuraavan kolmen kuukauden säästä. Forecan mukaan näyttää siltä, että syys-marraskuusta on tiedotteen mukaan tulossa Suomessa näillä näkymin tavanomaista lämpimämpi, mutta myös keskimääräistä sateisempi.

– Ennusteen mukaan kolmen kuukauden jakso syyskuusta marraskuuhun on niin Suomessa kuin lähes koko Euroopassa selvästi tavanomaista lämpimämpi. Suomeen ja muualle Pohjois-Eurooppaan ennuste näyttää myös tavanomaista sateisempaa jaksoa. Samalla ilmanpaineen ennustetaan olevan Fennoskandian yllä tavanomaista matalampi, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ennusteen mukaan Suomessa ja muualla Euroopassa lämpötila olisi 0,5-1 astetta normaalia lämpimämpi. 

Rinne kuitenkin muistuttaa, että kolmen kuukauden jaksoon mahtuu monenlaista säätä.

– Suomen säälle on ominaista vaihtelevuus. Sateinen pitkän ajan ennuste ei tarkoita kolmen kuukauden tauottomien sateiden jaksoa, vaan sitä, että sateinen säätyyppi saattaa päästä voitolle enemmän ja useammin kuin tavanomaisena syksynä. Kuitenkin tavanomaisessakin Suomen ilmastossa matalapaineet ja niiden sateet ovat syksylle tyypillisiä. Nyt ennuste näyttää sateita tulevan tavanomaistakin runsaammin, Rinne sanoo.

Lue myös: Tiesitkö, että sää ja keli eivät tarkoita samaa asiaa? Tarkista, oletko aina käyttänyt sanoja väärin

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat