Kuva: Shutterstock

Suomalaiset menettivät huijauksiin lähes 32 miljoonaa euroa - tämä oli yleisin huijaustyyppi

29.04.2025 11:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Jos poliisi tai pankin virkailija pyytää puhelimessa tai viestissä pankkitunnuksia, kyseessä on huijari.

Vuonna 2024 suomalaisilta yritettiin huijata yhteensä 107 miljoonaa euroa. Näistä saatiin palautettua runsaat 44 miljoonaa. Finanssiala kertoo, että viime vuoden yleisin huijaustyyppi oli kalasteluhuijaukset, joiden määrä kasvoi jopa 161 prosenttia. Suomalaiset menettivät kalasteluhuijauksiin lähes 32 miljoonaa euroa.

-Kalasteluhuijausten suuri määrä kertoo, että nyt kannattaa olla erityisen valppaana, jos joku pyytää pankkitunnuksia, kertoo Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm.

Tällainen on tyypillinen huijaus

Jos poliisi tai pankin asiakaspalvelija lähestyy puhelimitse tai viestillä pyytäen pankkitunnuksia, kyseessä on hyvin todennäköisesti huijari. Yleinen huijaustapa on esiintyä pankin edustajana tai viranomaisena ja siten harhauttaa uhri antamaan tunnuksensa.

Tyypillinen kalastelu huijaus menee niin, että soittaja kertoo olevansa pankin turvallisuusasiantuntija, ja että pankkiin on kohdistunut laaja ulkomailta masinoitu kyberhyökkäys. Toimimalla nopeasti asiakkaiden varat voidaan ehtiä siirtää turvatilille, mutta sitä varten asiakkaan on annettava verkkopankin käyttäjätunnus ja hyväksyä kirjautuminen. Saxholmin mukaan huijari on hyvin usein uskottava ja onnistuu luomaan paniikkia ja kiireen tunnetta.

- Kiireessä ei välttämättä ehdi ajatella asiaa tarkemmin. Pankki ei missään tilanteessa tarvitse asiakkaan tunnuksia mihinkään rahojen turvaamiseen. Siihen on kyllä keinot,  muistuttaa Saxholm.

Ensin yhteys pankkiin, sitten poliisiin

Jos epähuomiossa luovuttaa oman tunnuksensa rikollisille, tulee välittömästi ottaa yhteys omaan pankkiin ja poliisiin. Finanssiala korostaa, että nimenomaan ensiksi yhteys pankkiin, sillä nopealla toiminalla pankki voi vielä ehtiä pysäyttämään huijareille menossa olevat rahat.

Pankit ovat hyvin ajantasalla huijausten torjumisessa, mutta kyse on jatkuvasta kilpajuoksusta yhä ovelampia ja entistä kehittyneempiä huijausmenetelmiä vastaan. Huijarit kehittävät tapojaan samaa tahtia, kun pankit ja viranomaiset saavat väyliä tukittua.

- Rikollisten tarinat ja toimintatavat muuttuvat niin nopeasti ja usein, että pankit ja viranomaiset eivät pysty varoittamaan tarkasti huijauksen sisällöstä. Tärkeää on olla hereillä, jos viesti edellyttää asiakkaalta kiireellisiä toimia ja miettiä, onkohan tässä tosiaan näin kiire, toteaa Saxholm.

Lue myös: Yksi brändi on selvästi huijareiden "suosikki" - katso, mitkä ovat useimmin väärennettyjä

Lue myös: Varo näitä virheitä autopesulassa, muistuttaa vakuutusyhtiö

Lue myös: Terveystrendi lupaa virkistyneitä aamuja – tätä mieltä asiantuntija on nenä- ja suuteipeistä

Lähde: Finanssiala

Kilpailut

Uusimmat