Kuva: Shutterstock

Yle: Raaka ilmiö yleistyy lasten keskuudessa: "Siinä voi olla 50 lasta ympärillä, jotka osallistuvat"

10.08.2024 16:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Poliisin mukaan nuorten ja lasten toisilleen tekemä väkivalta on yleistynyt.

Niin sanotut tappeluhaasteet yleistyvät lasten ja nuorten keskuudessa, kertoo Yle. Lasten ja nuorten tappeluhaasteita tulee poliisin tietoon jopa viikottain Espoon seudulla ja muualla Länsi-Uudellamaalla.

Kyseessä on ilmiö, jossa lapset ja nuoret haastavat toisiaan sosiaalisessa mediassa tappeluun. Pahoinpitelyn kohde valikoituu usein keksityn syyn takia. Syitä voivat olla esimerkiksi erimielisyydet tai kosto kumppanin puolesta. Kohteelle lähetetään viesti, jossa hänet käsketään saapumaan tiettyyn paikkaan selvittämään asiaa. Haasteen kohteet lähtevät tapaamisiin yleensä siksi, että muuten pahoinpitelijät saattaisivat tulla hakemaan heitä kotiovelta.

Komisario Hannu Väänäsen mukaan lasten ja nuorten toisilleen tekemä väkivalta on yleistynyt muutaman vuoden sisällä. Edellä mainitut haasteet ovat yleisimpiä noin 12-vuotiailla ja sitä vanhemmilla nuorilla. Aina haasteet eivät edes tule poliisin tietoon, vaan toisinaan tapaukset selviävät viranomaisille pahoinpitelyilmoitusten kautta, joiden aikana ilmenee, että kyseessä on ollut järjestetty tappeluhaaste.

Yleensä tappeluissa on yksi tai kaksi heikommassa asemassa olevaa lasta tai nuorta, ja heidän ympärillään useampi pahoinpitelijä. Usein ympärillä on myös kymmeniä nuoria, jotka kuvaavat tilannetta vierestä.

– Eli pahoinpiteilijän kohteeksi joutuvan näkemyksen mukaan siinä voi olla 50 lasta ympärillä, jotka osallistuvat tähän, Väänänen kertoo.

Tappeluissa käytetty väkivalta voi olla hyvinkin raakaa ja osa tapauksista on edennyt oikeuteenkin asti. Pahoinpitelyissä voidaan esimerkiksi hyppiä toisen päällä, potkia päähän ja hakata. 

– Jos aikuiset tekisivät sellaista väkivaltaa toisilleen, mediahuomio ja yleisön reaktiot olisivat taattuja. Mutta koska he ovat lapsia, tuntuu, että emme ole aikuisina aivan ymmärtäneet sitä, että siellä oikeasti tehdään väkivaltaa toisille.

Lue myös: Poliisi varoittaa ikäihmisiä: uhreilta viety jopa tuhansia euroja

Lue myös: Tiedätkö, mikä on vape? Nuorten päihteiden käytössä havaittavissa muutoksia, myös asenteet rennompia

Lue myös: Heinäkuussa hukkui ennakkotilastojen mukaan 16 ihmistä - koko vuonna hukkuneita jo lähes 60

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat