Kuva: Shutterstock

Helsingissä uimarannoilta löydetty hengenvaarallista kasvia - rannoilla uinti yhä turvallista

09.08.2024 16:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Helsingissä kolmelta uimarannalta on löydetty myrkkykeisoa. Jopa tappavan kasvin kasvualueet on eristetty huomionauhalla.

Helsingissä Pikkukosken, Pakilan sekä Tapaninvainion uimarannoilta on löydetty jopa hengenvaarallista myrkkykeisoa. Kasvin kasvualueet uimarannoilla on rajattu huomionauhoilla, joissa herätellään huomiota kasvista. Myrkkykeiso ei rajoita rannoilla uimista, sillä pelkästään uimaveden kautta tapahtuva myrkytys on epätodennäköinen.

Myrkkykeiso on koiranputkea muistuttava hyvin myrkyllinen kasvi. Koiranputkesta sen erottaa kasvupaikka - koiranputki viihtyy pihoilla ja pientareilla, myrkkykeiso taas matalassa rantavedessä.

Kasvin kaikkien osien sisältämä kikutoksiini voi aiheuttaa epilepsiaa muistuttavan oireyhtymän, joka voi johtaa kuolemaan jo muutamassakin tunnissa, selviää Luontoportin tietokannasta.

Mikäli kasvin kanssa tulee kosketuksiin, ohjeistaa Helsingin kaupunki tiedotteessaan pesemään kosketuskohtaa huolellisesti 10-15 minuutin ajan. Jos taas kasvia on nielty, on välittömästi hakeuduttava sairaalahoitoon.

Uimarantakauden loputtua elokuun jälkeen myrkkykeisoa on mahdollista poistaa ranta-alueilta. Kyseessä on kuitenkin valitettavan sitkeä kasvi. Helsingin uimarantojen tiimiesihenkilö Jukka Lundgren harmitteleekin asiaa.

- Myrkkykeisojen hävittäminen on melko haastavaa, sillä maahan ei saisi jäädä edes juurenpätkiä, joista kasvi voi kasvaa taas tulevina vuosina. Joka tapauksessa myrkkykeison kasvua täytyy tarkkailla tulevinakin vuosina, koska kyseessä on sitkeä pirulainen.

Lue myös: Biohevipusseja vedetään pois myynnistä - ympäristöriski

Lue myös: Heinäkuussa hukkui ennakkotilastojen mukaan 16 ihmistä - koko vuonna hukkuneita jo lähes 60

Lue myös: Perseidien tähdenlentoja näkyy taas - katso, koska bongaat niitä todennäköisimmin

Lähteet: Helsingin kaupunki, Luontoportti

Kilpailut

Uusimmat