Kuva: Shutterstock

HS: Lemmikkien asema ihmisten elämässä on muuttunut

26.08.2024 16:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Osa uskoo, että lemmikin pitäminen on helpompaa kuin lapsen kasvattaminen.

Lemmikkien rekisteröinnit ovat lisääntyneet samaan aikaan, kuin syntyvyys on lähtenyt laskuun. Helsingin Sanomien mukaan viimeisen neljän vuoden aikana Suomessa on rekisteröity enemmän koiria kuin mitä lapsia on syntynyt.

Viime vuonna Suomessa syntyi 43 383 vauvaa, kun Kennelliittoon rekisteröitiin yli viisisataa enemmän, eli yhteensä 43 835 koiraa. HS:n mukaan muutamana aiempana vuotena koiranpentujen määrä on ylittänyt vauvojen määrän tuhansilla.

Tutkimukset osoittavat, että lemmikki tarjoaa ihmiselle läheisyyttä ja kiintymyssuhdetta, mikä voi vähentää halua lastenhankintaan. Esimerkiksi One Vet -sivuston kyselytutkimuksen mukaan enemmistö vastanneista piti lemmikkiään kuin omana lapsenaan. Vastaajista myös valtaosa uskoi, että lemmikin pitäminen on helpompaa kuin lapsen kasvattaminen.

Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch on kuitenkin asiasta eri mieltä.

- Vapaaehtoisesti lapsettomia on vähemmistö kaikista lapsettomista. Heidän joukostaan lemmikkien omistajat ovat sitäkin pienempi alaryhmä, hän sanoo Helsingin Sanomille.

Rotkirchin mukaan lemmikkien asema ihmisten elämässä on kuitenkin muuttunut elintason nousun ja eri syistä johtuvan perhekokojen pienentymisen myötä. Lemmikki ei ole pelkkä lemmikki vaan sitä kohdellaan perheenjäsenenä.

Hän ei kuitenkaan usko, että lemmikit tulevat syrjäyttämään lapset ja laskemaan syntyvyyttä. Rotkirchin mielestä lemmikin hankinta on enemmän seurausta siitä, että ei ole lapsia, kuin syy, minkä vuoksi lapsia ei ylipäätään hankita.

Lue myös: Haluatko koiranpennun? 5 asiaa, jotka sinun tulee ottaa huomioon

Lue myös: Uusi lääke voisi pidentää naisten hedelmällisyysikää - alustavat tutkimustulokset lupaavia

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat