Kuva: Shutterstock

Nuoret naiset eivät koe häirinnän pelossa voivansa pukeutua, kuten haluavat - karut tilastot julki

28.08.2024 18:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Valtaosa kyselyyn vastanneista nuorista naisista oli joutunut kokemaan häirintää asuvalintansa vuoksi.

Melkein 60 prosenttia nuorista naisista rajoittaa häirinnän pelon vuoksi tapaa, jolla pukeutua. Tilastot käyvät ilmi tasa-arvojärjestö UN Womenin ja sukkahousubrändi Norlynin yhdessä tekemästä kyselytutkimuksesta, jossa 60 prosenttia vastaajista kertoi, että pukeutuisi rohkeammin, jos pelkoa häirinnästä ei olisi.

Alle 35-vuotiaista naisvastaajista 59 prosenttia koki rajoittavansa pukeutumistaan ahdistelun ja häirinnän vuoksi, kun miehillä vastaava luku oli 25 prosenttia. Naiset kertovat rajoittavansa pukeutumistaan välttämällä paljastavia tai ihonmyötäisiä vaatteita, kun taas miehet rajoittavat pukeutumistaan valitsemalla jotakin neutraalimpaa kuin muutoin valitsisi.

Häirinnän pelko ei ole tuulesta temmattu, sillä häirintä näyttäytyi myös nyt tehdyn kyselytutkimuksen valossa huolestuttavan yleiseltä, sillä alle 35-vuotiaista naisista jopa 72 prosenttia kertoi kokeneensa häirintää tai ahdistelua asuvalintansa vuoksi. UN Womenin toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas kommentoi tiedotteessa, että näin ei pitäisi olla. Kuitenkin samassa kyselyssä kävi ilmi, että 19 prosenttia vastaajista pitää edelleen hyväksyttävänä arvostella toisten pukeutumista. 

- Vapaus pukeutua on vapautta ilmaista itseämme; juuri niin paljastavasti tai peittävästi, rajoja rikkovasti tai perinteisesti, mukavasti tai rohkeasti kuin itse päätämme. Jokaiselle kuuluisi oikeus päättää itse omasta pukeutumisestaan. Silti puolet alle 35-vuotiaista naisista kertoi kyselyssä, että eivät koe voivansa pukeutua vapaasti oman mielensä mukaan sillä tavalla kuin itse haluavat, Hirsikangas sanoo.

Lue myös: Tutkimus: 9/10 suomalaisnaisesta on kokenut seksuaalista häirintää - silti kukaan ei tunne tekijöitä

Lue myös: 80 prosenttia nuorista kokenut häirintää töissä - alat, joissa se on yleisintä

Kilpailut

Uusimmat