Kuva: Shutterstock

Pääseekö Helsinki hiilineutraaliustavoitteeseensa 2030? Ennuste julki

29.08.2024 18:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Lopuksi kaupungin on mahdollista kompensoida se osa päästöistä, jota ei mahdollisesti pystytty vähentämään.

Helsinki on tuoreen ennusteen mukaan melko hyvällä mallilla vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitteidensa kanssa.

Tämän hetken arvion mukaan kaupunki saavuttaa noin 81-83 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä. Tämä tulos saavutetaan, jos jatketaan nykyisenkaltaisilla toimilla. 

Helsingin suorat hiilidioksidipäästöt ovat myös jo nyt pienemmät kuin kertaakaan vuoden 1990 jälkeen. Päästöt ovat vähentyneet siitä jopa 45 prosenttia.

On tärkeää, että kaupunki pääsee vähintään 80 prosentin vähennyksiin, sillä Hiilineutraali Helsinki -ohjelmassa on linjattu, että kaupungin on mahdollista kompensoida jäljelle jäävä päästömäärä, mutta se saa kuitenkin olla osuudeltaan enintään 20 prosenttia.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen uskoo, että Helsingin positiivinen tilanne tuo toivoa myös muille. 

- Helsingin ilmastotyö on vahvalla uralla, ja ennuste 80 prosentin virstanpylvään ohittamisesta on iloinen uutinen. Olemme vahvasti oikealla polulla kohti hiilineutraaliustavoitteemme saavuttamista tilanteessa, jossa kaupungit ympäri maailman ponnistelevat samojen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä tuo toivoa siitä, että kaupungeissa hiilineutraalius on saavutettavissa, jos vaikuttavia ilmastotekoja jatketaan aktiivisesti ympäri maailman, Vartiainen sanoo.

Jotta tavoite saavutetaan, edellyttää se kaupungilta myös edelleen panostusta päästövähennyksiin, päästöjen kompensointiin tai näihin molempiin.

Lue myös: Ensimmäinen iso lentoyhtiö on luopumassa ilmastotavoitteestaan

Lue myös: Tutkijat saivat uutta huolestuttavaa tietoa ilmastonmuutoksen etenemisestä

Lähde: Helsingin kaupunki

Kilpailut

Uusimmat