Kuva: Shutterstock

Opiskelijoiden asumisessa näkyy nyt selvä trendi, ja syynä on vuoden 2017 muutos asumistukeen

03.09.2024 19:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Yksinasuminen on yleistynyt huomattavasti.

Vuonna 2017 tehdyt muutokset yleiseen asumistukeen ovat vaikuttaneet opiskelijoiden asumiskäyttäytymiseen. Tuolloin opintotuen asumislisä poistettiin valtaosalta korkeakouluopiskelijoista, ja opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin ja siten saivat aiempaa enemmän tukea. 

Vuonna 2017 asumistukea säädettiin niin, että tuen määrä alkoi määräytyä enemmän asunnon arvon mukaan. Tämä kannusti opiskelijoita asumaan arvokkaammissa asunnoissa ja siten muuttamaan suuremmalla todennäköisyydellä yksin asumaan kuin kimppakämppään. Tiedot selvisivät Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja VATT Datahuoneen tutkijoiden yhdessä tekemästä tutkimuksesta.

Ennen uudistusta päätoimisista korkeakouluopiskelijoista noin 40 prosenttia asui yksin, mutta vuoteen 2022 mennessä vastaava luku oli jo 60 prosenttia. Toisaalta myös vertailuryhmässä kaikkien nuorten aikuisten yksinasuminen yleistyi samoina vuosina, mutta opiskelijoilla muutos oli kuitenkin 10 prosenttia suurempi, joten tutkimuksessa todettiin asumistuen uudistamisen lisänneen opiskelijoiden yksinasumista kuitenkin huomattavan paljon.

Kimppakämpät houkuttivat sen sijaan huomattavasti aiempaa harvempia. Vielä 2010-luvun alkuvuosina ensimmäisen vuoden opiskelijoista noin 30 prosenttia asui kämppisten kanssa, kun vuonna 2022 siten asui enää 10 prosenttia.

Yksinasuminen oli yleisempää, mutta myös pitkäkestoisempaa. Yhä useampi muuttaa esimerkiksi kimppakämpästä yksikseen, mutta vastaavasti toisten kanssa ei enää siirrytä samalla innolla asumaan yksinasumisen jälkeen. Sama trendi näkyy soluasuntojen lisäksi myös avoliitoissa, nuoret aikuiset muuttavat aiempaa harvemmin yhteen kumppaneidensa kanssa asumaan, vaan suosivat edelleen yksinasumista.

Asumistuki on puhututtanut useasti

Vuonna 2017 opiskelijoiden saama tuen määrä kasvoi todella voimakkaasti, sillä kun opintotuen asumislisä, arvoltaan enimmillään 201,60 euroa, poistui, tuli tilalle jopa kaksinkertaisesti suurempi, enimmillään 406,40 euron arvoinen asumistuki.

Nyt ollaan kuitenkin jälleen siirtymässä vanhaan, kun hallitus päätti, että opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiristä takaisin opintuen asumislisän piiriin, mikä tulee tiputtamaan opiskelijoiden saamaa tuen määrää jälleen huomattavasti. Vanha käytäntö palaa käyttöön elokuussa 2025.

Lue myös: Yleisen asumistuen maksaminen omistusasuntoihin päättyy

Lue myös: Työttömyysturvan työssäoloehto muuttuu aiemmasta - töissä oltava aiempaa pidempään

Lähde: VATT

Kilpailut

Uusimmat