Kuva: Shutterstock

Uuden tutkimuksen mukaan pessimistisimmät arviot ilmastonmuutoksesta saattavat toteutua

11.09.2024 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Metaanipitoisuuden kasvu ilmakehässä ei ole koskaan ollut näin nopeaa.

Ilmakehän metaanipitoisuus kasvaa tutkijoiden mukaan tällä hetkellä niin nopeaa tahtia, että se vastaa ilmastonmuutoksen etenemisestä tutkijoiden pessimistisimpiä skenaarioita, joissa ilmasto lämpenisi jopa yli 3 astetta.

Vauhti näyttää vain kiihtyneen viime vuosina, sillä vuosien 2020-2022 metaanipitoisuuden kasvaminen on ollut jyrkempää kuin koskaan vuodesta 1986 alkaneiden maailmanlaajuisten mittausten jälkeen. Ilmakehän metaanipitoisuus on nyt 2,6-kertainen esiteolliseen aikaan nähden.

- Mitatun pitoisuuden kasvu noudattaa IPCC:n pessimistisimpiä kasvihuonekaasujen kehitysskenaarioita, joiden mukaan maapallon keskilämpötila nousisi yli kolme celsiusastetta tämän vuosisadan loppuun mennessä, sanoo Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Aki Tsuruta tiedotteessa.

Ihmiset vastuussa suurimmasta osasta

Ihmisten toiminta aiheuttaa metaanipäästöistä leijonanosan, kaksi kolmasosaa kaikista metaanipäästöistä. Ihmisten toiminta on myös muuttunut aina vain kestämättömämmäksi ilmakehälle, päästöjä aiheutuu nyt jopa 20 prosenttia enemmän kuin kahta vuosikymmentä aikaisemmin.

- Jos tämä kehitys jatkuu, se voi vaarantaa metaanipäästöjen vähentämiseen tähtäävän aloitteen onnistumisen, Tsuruta jatkaa.

Metaani on hiilidioksidin ohella yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasuista. Kuitenkin toisin kuin hiilidioksidi, metaani pysyy ilmakehässä vain kymmenen vuotta, minkä vuoksi metaanipäästöistä leikkaamalla pystyttäisiin nopeisiin toimenpiteisiin ilmastotyössä.

Lue myös: Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet mittaushistorian kuumimmat - pelottava raja näyttää jo ylittyneen

Lue myös: Heinäkuussa mitattiin kaksi mittaushistorian kuuminta päivää, kertoo Ilmatieteenlaitos

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kilpailut

Uusimmat