Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, miten autoilla turvallisesti lapsen kanssa? Osa sortuu vaaralliseen harhaluuloon

13.09.2024 20:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Lapsen turvallisuus on aina vanhemman vastuulla, Liikenneturva muistuttaa.

Lapsen on käytettävä turvaistuinta autossa matkustaessaan lyhyimmilläkin matkoilla, vaikka aikuinen kokisi sen turhaksi, muistuttaa Liikenneturva.

9 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että lyhyellä matkalla pientä lasta voi kuljettaa turvallisesti ilman turvaistuintakin. Keväällä 2023 tehtyyn kyselyyn vastasi yhteensä 1073 henkilöä. Pieni lapsi tulisi kuitenkin ehdottomasti sijoittaa autossa takapenkille turvaistuimeen, selkä menosuuntaan päin. Suositus pätee myös lyhyillä matkoilla. 

- Lyhyelläkin matkalla voi tulla äkkijarrutuksia tai sattua onnettomuus eikä onnettomuus varoita etukäteen tulostaan. Lapsen on lain mukaan käytettävä lasten turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 cm pitkä, sanoo poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta.

Aiemmin oli yleistä kuljettaa lasta sylissä automatkoilla, mutta tämä vaarallinen tapa on onneksi nykyään harvinaista. Turvalaitteiden käytössä sen sijaan on edelleen puutteita.

Liikenneturvan suositus on, että lapsi istuisi selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa niin pitkään kuin mahdollista, tai ainakin nelivuotiaaksi saakka. Lapsilla pää on painava, mutta niska vielä herkkä ja selkä menosuuntaan olevat istuimet antavat parhaan tuen lapselle mahdollisessa törmäystilanteessa. Koukkuun menevät jalat eivät esimerkiksi Liikenneturvan mukaan ole riittävä syy kääntää istuinta toisinpäin liian aikaisin.

Turvaistuimen jälkeen lapsi siirtyy turvavyöistuimeen. Turvavyöistuin auttaa turvavyötä asettumaan oikealle korkeudelle ja suojaa lasta myös sivuilta onnettomuustilanteessa. Istuinta olisi hyvä käyttää siihen asti, kunnes lapsi on 150 cm pitkä. 

On myös hyvä muistaa, että lapsen turvallisuus on aina vanhemman vastuulla. Aikuiselle voi rapsahtaa 70 euron liikennevirhemaksu turvavöiden käytön laiminlyönnistä, ja jos vanhempi tai kuljettaja laiminlyö lapsen turvalaitteen käytön, katsotaan se lähtökohtaisesti liikenneturvallisuuden vaarantamiseksi, koska se aiheuttaa vaaraa toisen, tässä tapauksessa lapsen, turvallisuudelle.

- Aikuinen on se, joka päättää, että lasta kuljetetaan niin kuin laki vaatii. Aikuinen on myös vastuussa lapsen turvallisuudesta, joten neuvotteluvaraa turvaistuimen käytölle ei tule antaa, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Elovaara tiedotteessa.

Lue myös: Monet eivät tiedä pakollisesta varusteesta pyörään - iso osa ei ole kyselyn mukaan hankkinut

Lue myös: Metrosilta Helsingissä todettiin huonokuntoiseksi - kunnostus vaikuttaisi isosti metroliikenteeseen

Lue myös: Mihin aikaan hirvikolarin riski on suurimmillaan?

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat