Oletko jo maistanut tätä erinomaista ruokasientä? Voi hyödyntää jopa kokonaisina sienipihveinä
Lampaankääpä on helppo tunnistaa ja se kuuluu Suomen metsien arvostetuimpien ruokasienien joukkoon. Sen koostumus ja maku ovat miellyttäviä ja tekevät siitä monikäyttöisen ja herkullisen raaka-aineen keittiössä. Sotien aikana lampaankääpää on käytetty lihan korvikkeena.
Lampaankääpää voi havaita erityisesti sammaleisissa havumetsissä. Se on yleinen Keski-Suomeen asti ja harvinaistuu pohjoiseen mennessä. Sienen sesonki ajoittuu loppukesästä lokakuulle.
Lampaankäävässä on epäsäännöllisen muotoinen lakki, joka vaihtelee muutamasta sentistä kahteenkymmeneen. Lampaankääpä on nuorena kellanvalkoinen ja vanhempana kellanruskea. Yksi parhaista tuntomerkeistä sienelle on tiivis pillistö, josta erottaa vain vaivoin pillien pienet suuaukot. Myös pillistö kellastuu iän myötä.
Lampaankäävän tuntomerkki on myös kiinteä ja valkoinen malto. Veitsellä leikatessa se on kellertyvää ja kuumentaessa keltaiseksi vai vihertävän-keltaiseksi muuttuvaa.
Yksi suosituimmista tavoista hyödyntää lampaankääpää on valmistaa siitä kokonaisia sienipihvejä. Sieni voidaan leikata paksuiksi viipaleiksi ja paistaa pannulla, jolloin siitä saa helposti pihvejä. Sienen kiinteän rakenteen ansiosta se pysyy hyvin kasassa paistaessa, ja siitä saa mehevän ja täyttävän kasvisvaihtoehdon perinteiselle pihville.
Puhdistetut ja pilkotut sienet kypsennetään pannulla niistä irtoavassa nesteessä.
Lampaankääpä sopii myös moniin ruokiin, kuten keittoihin, muhennoksiin, patoihin ja piirakoihin. Se on erityisen hyvä myös kuivattuna. Vanhana ja kellertyneenä se ei ole enää käyttökelpoinen karvaan makunsa takia.
Huomioithan, että ennen sienten maistamista tai syömistä täytyy olla täysin varma lajin tunnistamisesta. Tämän artikkelin tietoja tulee pitää ohjeellisena.
Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat metsiemme ruokasienet? Tee testi ja selvitä, oletko todellinen sienitietäjä
Lue myös: Älä haksahda kantarellimetsällä - näistä merkeistä tunnistat keltavahveroa muistuttavan valevahveron
Lue myös: Nämä kaksi tappavaa myrkkysientä sekoitetaan helposti ruokasieniin - virhe voi olla kohtalokas
Lähteet: Ruokavirasto ja Martat