Kuva: Shutterstock

Miksi ihmiset eivät käytä heijastinta? Kysely selvitti yleisimmät syyt

23.09.2024 14:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Heijastin kannattaa ottaa käyttöön viimeistään nyt.

72 prosenttia suomalaisista kertoi Liikenneturvan kyselyssä käyttävänsä heijastinta aina tai yleensä. Vain 2 prosenttia sanoi, ettei käytä heijastinta koskaan. 

Mutta miksi monilla heijastin kuitenkin jää käyttämättä? Vastausten mukaan yleisin syy on unohtaminen. Jopa 58 prosenttia vastaajista sanoo näin. 25 prosenttia sen sijaan sanoo, että ei liiku alueella, jossa olisi autoja. Tällöin heijastimen käyttämiselle ei koeta järkevää syytä. 

Muina syinä heijastimen käyttämättömyyteen kerrottiin, että se ripustetaan vain ulkoiluvaatteisiin. Monien mukaan heijastin ei sovi siistiin vaatetukseen. Joidenkin mukaan heijastin on myös hankala käyttää.

- Selitykset heijastimen käyttämättömyyteen ovat kovin tuttuja. Nämä ovat niitä mutku-selityksiä, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen ja viittaa tänään alkavaan Ei mitään mutkuja – muista se heijastin -kampanjaan.

- Valtaosa sanoo unohtavansa heijastimen, mutta onko sekään oikea syy? Osa myös kertoo, että heijastin on hankala kiinnittää tai käyttää. Jos käytössä on jousiheijastin, sen saa napautettua sekunnissa ranteen ympärille. Tai papukaijaklipseillä heijastin kiinnittyy esimerkiksi vetoketjuun helposti.

Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta. Nykyisten suositusten mukaan on käytettävä ainakin kahta heijastinta, jotta näkyy joka suuntaan. Paras paikka heijastimelle on noin polven korkeudella tai ranteessa. 

Lue myös: Autoilija, osaathan varautua pimeneviin ajokeleihin? Autoliitto ohjeistaa

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat