Kuva: Shutterstock

Hallitus esittää leikkauksia yleiseen asumistukeen – muutokset tulisivat voimaan vuoden alussa

27.09.2024 12:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Muutosten myötä esimerkiksi Kajaanissa, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Porissa ja Vaasassa tuki pieninisi useimmilla tuen saajilla.

Hallitus esittää, että jatkossa yleiseen asumistukeen vaikuttaisi ruokakunnan omaisuus, tiedottaa Kela.

Tämä tarkoittaa, että yleiseen asumistukeen palautettaisiin varallisuusharkinta ja ruokakunnan omaisuus vaikuttaisi 1.1.2025 alkaen tuen määrään. 

Yhden hengen ruokakunnassa huomioon otettavan omaisuuden raja olisi 10 000 euroa, ja kahden tai useamman aikuisen ruokakunnassa raja olisi 20 000 euroa. Jos omaisuuden arvo ylittäisi tämän rajan, ylimenevästä osuudesta 20 prosenttia laskettaisiin tuloksi asumistukea määritettäessä. 

Omaisuudesta vähennettäisiin kuitenkin ensin velat. Omaisuutena ei otettaisi huomioon esimerkiksi osuutta jakamattomasta kuolinpesästä tai ASP-tilillä olevia talletuksia.

Tilillä olevista talletuksista tehtäisiin kuitenkin 2 000 euron käyttövaravähennys. Vähennys olisi henkilökohtainen, ja tämä osuus ei siis vaikuttaisi yleiseen asumistukeen.

Omaisuutena lakimuutoksen jälkeen huomioitaisiin esimerkiksi asunto-osakkeet, talletukset, elinkeinotoiminnan ja maatalouden varat sekä osuudet yhtymien varoista, metsäomaisuus, obligaatiot, joukkovelkakirjat ja muut vastaavat, julkisesti noteeratut osakkeet ja sijoitusrahasto-osuudet, vakuutussijoitukset ja kiinteistöt, mutta ei kuitenkaan omassa käytössä olevaa kesämökkiä. 

Jos ruokakunnalla olisi omaisuutta 50 000 euroa tai enemmän, yleistä asumistukea ei maksettaisi lainkaan.

Kuntaryhmiin esitetään muutoksia

Lisäksi hallitus esittää, että muutamassa kaupungissa yleisessä asumistuessa huomioon otettavien asumismenojen enimmäismäärä pienenisi kuntaryhmämuutosten seurauksena. 

Hallituksen esityksen mukaan Kajaani, Kouvola, Lappeenranta, Mikkeli, Pori ja Vaasa siirrettäisiin kuntaryhmästä II kuntaryhmään III. Muutoksen seurauksena näissä kaupungissa asuvien huomioon otettavat enimmäisasumismenot pienenisivät ja siten asumistukea saavien ruokakuntien asumistuki pienenisi. 

Eduskunnan odotetaan hyväksyvän lakiesitykset vuoden 2024 aikana.

Näiden muutosten lisäksi eduskunta on jo aikaisemmin päättänyt, että yleistä asumistukea ei makseta omistusasuntoihin enää 1.1.2025 alkaen. Muutokset eivät koske eläkkeensaajan asumistukea.

Lue myös: Korkeasaareen saapui uusi tulokas

Lue myös: Oletko jo maistanut tätä erinomaista ruokasientä? Voi hyödyntää jopa kokonaisina sienipihveinä

Lue myös: Onnibus saa kaivatun muutoksen

Lähde: Kela

Kilpailut

Uusimmat