Kuva: Shutterstock

Imatran ilmassa havaittiin pieniä määriä radioaktiivisia aineita - syy voi löytyä kaukaa

30.09.2024 11:30 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Määrät ovat niin pieniä, että ihmisille tai ympäristölle ei ole vaaraa.

Säteilyturvakeskus kertoo tiedotteessaan havainneensa Imatran ilmassa pieniä määriä radioaktiivisia aineita. Pintailman hiukkasnäytteessä havaitut aineet ovat radioaktiivisia scandiumia ja cesiumia, mutta määrät ovat niin pieniä, että ihmiselle tai ympäristölle ei niistä aiheudu säteilyvaaraa. 

Aina aineiden alkuperä ei koskaan selviä, sillä pitoisuudet voivat kantautua Suomeen kaukaakin esimerkiksi ydinvoimalaitosten huoltotöiden aikana, jolloin niitä vapautuu ilmaan. Esimerkiksi nyt havaitut scandium-pitoisuudet ovat niin pieniä, että syy voi jäädä hämärän peittoon. Sen sijaan nyt havaitut cesium-pitoisuudet voivat hyvinkin olla peräisin Ukrainan maastopaloista asti, mitä on epäilty jo aiemmin syyskuussa tehtyjen havaintojen perusteella. Paloista on noussut ilmaan radioaktiivisia aineita, ja ne ovat voineet kulkeutua ilmassa Suomeenkin asti.

Cesiumia myös saatetaan havaita yleisestikin Suomessa, sillä vielä vuonna 1986 tapahtuneen Tšernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden jälkeen syntynyttä laskeumaa on edelleen maaperässä.

Säteilyturvakeskus seuraa radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia Suomessa kahdeksalla eri paikkakunnalla. STUKin menetelmä havaitsee myös niin pienet määrät, joista ihmiselle ei ole haittaa. 

Lue myös: Nyt myös Ruotsissa rakennus töhritty punaisella värillä

Lue myös: Foreca: Miltä näyttää lokakuun sää?

Lue myös: Suomalaiset kaupungit käärivät hihat puunistutuksen merkeissä

Lähde: Säteilyturvakeskus

Kilpailut

Uusimmat