Kuva: Shutterstock

Ilman ilmastonmuutosta hurrikaani Milton ei olisi ollut niin tuhoisa, uskovat tutkijat

16.10.2024 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Miltonin luokitus olisi voinut olla kevyempi ilman ilmastonmuutoksen vaikutusta.

Ilmastonmuutoksen tiedetään voimistavan entisestään sekä aiheuttavan uusia luonnonkatastrofeja. Niin on käynyt tutkijoiden mukaan myös Floridassa viime viikolla tuhoa kylväneelle hurrikaani Miltonille, joka ei heidän mukaansa olisi ollut näin voimakas ja tuhoisa ilman ilmastonmuutoksen voimistavaa vaikutusta. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen uutistoimisto Associated Press.

Tutkijoiden mukaan Milton voimistui jopa merkittävästi vain ilmastonmuutoksen seurauksena. Arviolta sateen voimakkuus kasvoi jopa 20-30 prosentilla ja tuulen voimakkuus 10 prosentilla. 

Hurrikaani Milton luokiteltiin etenemisensä aikana jopa tason 5 eli kovimman luokituksen hurrikaaniksi, ja vielä rantautuessaankin se pysyi luokituksen 3 hurrikaanina eli vaarallisena myrskynä, joka aiheutti muun muassa tulvia, puiden kaatumisia, talojen romahduksia ja sähkökatkoja. Myös useiden ihmisten tiedetään menettäneen henkensä hurrikaanin seurauksena. Tutkijoiden mukaan luokitus olisi ilman ilmastonmuutosta ollut rantautumisen hetkellä muutoin vain 2 eikä 3, kuten se nyt oli. 

Tutkimuksessa verrattiin säädataa siihen, mitä olisi voinut olla maailmassa, jossa ilmasto ei olisi lämmennyt nykyisenlaista 1,3 astetta esiteollisesta ajasta.

Tutkimusta tehnyt tutkijaryhmä World Weather Attribution pitää tulosta myös hyvin samansuuntaisena kuin muita alueella hurrikaaneista tehtyjä tutkimuksia, jotka myös viittaavat siihen, että ilmastonmuutos tulee voimistamaan hurrikaaneja entisestään.

Lue myös: Lähes viikko hurrikaani Miltonin jälkeen Floridassa osa talouksista edelleen ilman sähköä

Lue myös: Floridaa lähestyvä hurrikaani sai vaarallisimman luokituksen - miljoonien ihmisten asuinalueita evakuoidaan

Lähde: AP

Kilpailut

Uusimmat