Kuva: Shutterstock

Leppeät syyspäivät ovat tältä erää ohi - kuukausiennusteessa on jo selvää talven tuntua

28.10.2024 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kuukausiennusteessa sää muuttuu jopa ajankohdalle tavanomaista kylmemmäksi.

Tähän mennessä syyssää on edennyt jopa poikkeuksellisen lämpimänä, mutta nyt Forecan uusimmassa kuukausiennusteessa näkyy tulevina viikkoina jo selvästi talvisempaa säätä. 

Loka-marraskuun vaihteessa Foreca pitää mahdollisena, että räntää tai lunta voi sataa pohjoisen lisäksi koko maassa, etelää myöten. Lämpötila tipahtanee etelässäkin lähelle nollaa tai jopa pakkasen puolelle. Erityisesti 4. marraskuuta alkava viikko alkaa näillä näkymin viileänä. 

– Pitkän tavanomaista lämpimämmän jakson jälkeen sään viileneminen tuntuu selvästi. Päivittäissääkarttojen mukaan sää viilenee Suomessa reilusti viikon edetessä, ja etenkin pohjoisessa sää muuttuu jopa talvisen tuntuiseen suuntaan. Sadealueita liikkuu Suomen yli pitkin viikkoa. Viikon lopulla myös lumiolomuotoisia sateita ennustetaan yhä etelämmäksi. Reilu lumimyräkkä voi olla mahdollinen maan keskiosassa, ehkä jopa etelässäkin. Viikon lopulla pakkaslukemia voi päivälläkin olla odotettavissa jopa maan keskiosassa. Etelässäkin päästään päivälämpötiloissa näillä näkymin enää vain hitusen plussan puolelle, kommentoi Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Koko kuukausiennuste on myös muuttunut Suomessa aiempaa kylmemmäksi. Siinä missä alkusyksy on ollut Suomessa tavanomaista lämpimämpi, voi marraskuun ensimmäisinä viikkoina lämpötila laskea jopa tavanomaista viileämpiin lukemiin. Pidemmälle marrraskuuhun sääennuste näyttää sääkartoilla keskimääräiseltä tai vaihtoehtoisesti jo huonommin ennustettavalta. 

– Kuukausiennuste on muuttunut Suomen osalta aiempaa kylmemmäksi, sillä Atlantilla Britteinsaarten länsipuolella oleva laaja korkeapaine on voimistunut ennusteissa ja se puskee pohjoisen puolelta leviävää kylmää ilmamassaa idemmäksi kuin aiemmissa ennusteissa. Lokakuun 28. päivä alkava viikko on kuukausiennusteessa meillä keskilämpötilaltaan ajankohdalle tavanomainen, sitä seuraava viikko on jopa keskiarvoa viileämpi. Myös päivittäisennusteissa sää muuttuu kylmempään suuntaan. Suhteellinen viileys jatkuu ainakin loka–marraskuun vaihteen viikon ajan, ehkä siitä pidemmällekin, sanoo Rinne.

Lue myös: Foreca: Talvi saattaa viivästyä

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat