Kuva: Shutterstock

Yksi vanhempien ryhmä kokee erityisen paljon huolia vanhemmuudessaan, kertoo tuore tutkimus

18.01.2025 20:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Murheen aiheita ovat muun muassa raha, terveys ja yksinäisyys.

Yli kolmannes yksihuoltajana toimivista äideistä kokee erityistä kuormittuneisuutta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 

Asia selviää THL:n tuoreesta kyselytutkimuksesta. Kyselyn mukaan valtaosa esikouluikäisten vanhemmista ovat tyytyväisiä elämäänsä. Samaiset perheet kertoivat voivansa hyvin ja suhtautuvansa positiivisesti tulevaisuuteen.

Yksinhuoltajaäidit erottuvat tästä joukosta muutamankin erityisen huolenaiheen vuoksi. Äidit kertoivat murehtivansa muun muassa terveysongelmista ja yksinäisyydestä. Tämän lisäksi vastauksissa korostui taloudelliset huolet.

Yli kolmannes äideistä kertoi joutuvansa tinkimään ruuasta tai lääkkeistä taloudellisen niukkuuden vuoksi. Perheen ainoat aikuiset vastasivat myös usein, että kiinnostavat harrastukset ovat yksinkertaisesti liian kalliita perheen budjetille.

Tulokset näkyvät myös sosiaalihuollon perhepalveluissa. Kyselyn mukaan joka neljäs äiti ja joka viides isä oli tarvinnut sote-palveluja arjen tukena, sekä myös keskusteluapua ja ohjausta. Sosiaalihuollon palveluihin luetaan lapsiperheiden kotipalvelu, perhetyö sekä kasvatus- ja perheneuvonta.

Ristiriidassa tämän kanssa on se, että jopa puolet palvelua tarvinneista vanhemmista oli lopulta jättänyt kertomatta avun tarpeesta.

THL:n kehittämispäällikkö Hanne Kalmarin mukaan tulokset kertovat siitä, että perhepalveluiden tunnettuutta pitäisi vahvistaa. Sama koskee myös niiden kykyä vastata asiakasperheiden tarpeisiin.

FinLapset-tutkimuksen vastaava tutkija Maaret Vuorenmaa kokee tutkimuksen toteuttamisen sekä tulokset tärkeinä perheitä ajatellen.

- Esiopetusaika, jolloin lapsi valmistautuu aloittamaan koulunkäynnin ja jolloin myös lasten terveyserot alkavat näkyä, on merkittävä siirtymävaihe koko perheelle, Vuorenmaa toteaa.

- Jotta perheitä voidaan optimaalisesti tukea, on tästä vaiheesta tärkeää kerätä tietoa.

FinLapset-kyselytutkimukseen vastasi viime keväänä noin 13 000 vuonna 2017 syntyneen lapsen vanhempaa. Tästä joukosta noin 64 prosenttia oli äitejä ja 36 prosenttia isiä tai muita vanhempia.

Lue myös: Työkyvyttömyyshakemusten määrä kasvoi taas - yksi syy ylitse muiden

Lue myös: Suomalaisten taloushuolet eivät näy matkailusuunnitelmissa - matkailu sen kuin kasvaa

Lue myös: Helsinkiläiset lapset ja nuoret pääsevät tänä vuonna maksutta maauimalaan ja kymmeniin kulttuuritapahtumiin

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kilpailut

Uusimmat