Kuva: Shutterstock
Metsähallitukselta varoitus - katso, miten käytät kamiinaa oikein
Retkituvissa on monenlaisia kamiinoita, takkoja ja lämmityslaitteita, joiden ominaisuuksiin on syytä tutustua ennen tulen tekemistä.
Retkeilykohteiden tuvissa on monenlaisia kamiinoita, takkoja sekä muita lämmityslaitteita, joiden ominaisuuksiin on syytä tutustua ennen sytyttämistä, jotta vaaratilanteilta vältytään.
Metsähallitus kertoo tiedotteessa, että sen tietoon tulee toisinaan tilanteita, joissa klapit on aseteltu kamiinaan varsinaisen tulipesän alle ja sytytetty tuli. Tuorein tapaus on maaliskuulta, jolloin Kivivalon autiotuvalla lattia oli palanut kamiinan alta. Paikalle tulleet retkeilijät olivat huomanneet kytevän lattian ja sammuttaneet uhkaavan palon lumella.
Joissain kamiinoissa on sen sijaan tulipesän alla luukullinen alalokero tai koteloitu laatikko, johon ei saa laittaa palavaa materiaalia.
- Tarkoituksemme on estää alalokerollisten kamiinoiden alaluukun käyttö sulkemalla luukut pysyvästi. Työssä kestää jonkin aikaa, sillä tupia on Lapissa noin 300 kappaletta. Viimeistään seuraavalla nuohouskerralla nuo suljetaan, mahdollisesti jo aiemminkin, jos meillä tai huoltoyrittäjillä on kulkua, kertoo Luontopalvelujen virkistyskäytön asiantuntija Jarmo Asell Metsähallituksesta.
- Hyvin todennäköisesti osa tupien käyttäjistä kuivattelee puita tai ajattelee, että kamiinan alalokero on hyvä paikka säilyttää sytykkeitä ja polttopuuta. Ongelma on se, että alalokeroon laitetaan syttyvää materiaalia ja tämä voi hämmentää seuraavaa kamiinan käyttäjää, arvioi Asell.
Metsähallituksen mukaan kamiinaan tulee laittaa kerralla vain kohtuullinen määrä polttopuita. Tämän jälkeen tulee varmistaa, että hormi lähtee vetämään.
Kamiinan tuhkia ei tarvitse tyhjentää, mikäli se ei ole pakollista. Jos tyhjäys tehdään, tulee siihen käyttää metallisankoa.
On myös syytä muistaa, että vaatteita tai muita varusteita ei saa kuivattaa suoraan kamiinan päällä tai liian lähellä sitä. Myös kynttilän polttamisessa tulee olla tarkkana. Kynttilää tulee aina polttaa palamattomalla ja tasaisella alustalla ja se sammutetaan ennen nukkumaanmenoa.
Muutaman metsähallituksen ohjevideon aiheesta näet alta.
Lue myös: Yksi kansallispuisto kiinnosti selvästi eniten - katso viime vuoden suosituimmat retkikohteet
Lue myös: Saat sadan euron löytöpalkkion, jos löydät uuden maakotkan pesän
Lue myös: Tiesitkö? Näin eläinten täydennysistutus eläintarhoista luontoon tapahtuu
Lähde: Metsähallitus