Tuleeko tästä Suomen erikoisin nettipiraattien oikeudenkäynti?
Teinitähti Robinin Koodi-albumin piraattiversio ilmestyi helmikuussa ladattavaksi The Pirate Bay -verkkosivuston kautta. Iltalehti ja Helsingin Sanomat kertoivat tänään, että viranomaiset aikovat selvittää niiden omistajat niille 82:lle kotimaiselle ip-osoitteelle, joista käsin Robinin uutuusalbumia on levitetty.
Selvitystä todennäköisesti seuraavasta oikeudenkäynnistä lienee tulossa todella erikoinen, sillä jo aiheesta kertovat uutisjutut sisältävät useita kummallisuuksia. Tässä joitakin niistä:
1. Uutisten mukaan levyn laittomaan jakamiseen syyllistyneistä ip-osoitteista 30 kuuluu Elisan asiakkaille. Kuitenkin Elisa tiedotti jo 9. tammikuuta, että jatkossa sen asiakkailta on estetty The Pirate Bay -osoitteen käyttö. Lue tuo tiedote täältä. Nyt kuitenkin kerrotaan, että ainakin 30 albumin luvatonta levittäjää on Elisan asiakkaita, eli joko liikkeellä on väärää tietoa tai sitten Elisan estot vuotavat kuin seula.
2. Uutisissa on ihmetelty sitä, miten albumi päätyi piraattilevitykseen jo kaksi päivää ennen virallista ilmestymispäiväänsä 27. helmikuuta. Todellisuudessa vuotajaa ei kannata etsiä artistin tai levy-yhtiön lähipiiristä, sillä albumi oli 17. helmikuuta lähtien ennakkomyynnissä Hesburgerissa. Sitä myytiin todennäköisesti tuhansia kappaleita ennen virallista ilmestymispäivää, joten lienee turha ihmetellä, miten levy on päätynyt myös laittomaan nettilevitykseen.
3. Iltalehdessä kerrotaan, että "Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen selvityksen mukaan levy koottiin piraattipalvelimelle palasina. Kokoamistyöhön osallistuivat kaikki 82 tietokonetta niihin ladatun erityisen vertaisverkko-ohjelman avulla". Tuo kuitenkin kertoo, että TTVK ei ole ymmärtänyt BitTorrent-vertaisverkkojen toimintaa, sillä todellisuudessa levyä ei ole missään vaiheessa koottu Pirate Bayn palvelimelle.
Jos tämä tapaus johtaa oikeudenkäyntiin, saattaa siitä tulla Suomen erikoisin nettipiraattien oikeudenkäynti.