Nyt puhuu Lastenklinikan hoitaja: Ongelmia vähätellään, tilanne on katastrofaalinen
Lastenklinikan teho-osasto on tänään muuttanut uusiin työtiloihin sairaalaan heräämöön. Muutto oli pakko tehdä, koska huonon sisäilman ja kosteusongelmien vuoksi teho-osasto ei voinut enää työskennellä entisissä tiloissaan.
Sairaanhoitajat oireilevat, useat heistä ovat joutuneet vaihtamaan työpaikkaa. Moni on ollut pitkällä sairauslomalla. Ongelman koko laajuus ei ole paljastunut, sillä henkilökuntaa on ehdottomasti kielletty puhumasta asiasta medialle.
Viime viikkoina julkisuudessa on esitetty useita ongelmaa vähätteleviä lausuntoja. Esimerkiksi Iltalehti kävi tutustumassa Lastenklinikan nykyisiin tiloihin ja pohti sen jälkeen, onko uusi lastensairaala edes välttämätön.
Pitkään Lastenklinikalla työskennellyt sairaanhoitaja kertoo, että on turhautunut ja jopa pahoittanut mielensä sairaalan tilanteen uutisoinnista ja siitä, miten sairaalan taholta on asiaa kommentoitu julkisuudessa.
- Tilannetta on vähätelty. Hoitajien terveysongelmista ja karusta tilanteesta sairaalassa ei ole kerrottu rehellisesti, vuosia sairaalassa työskennellyt hoitaja kertoo.
Tilanne pahenee
Kun Teho-osasto marraskuussa 2010 muutti nykyisiin tiloihinsa, ongelmat alkoivat miltei heti.
- Vesi tuli henkilökunnan kahvihuoneeseen sisään seinistä ja katosta. Syytä ei löydetty ja pienet korjaukset eivät riittäneet. Vuoden päästä sama toistui. Nyt viimeisen vuoden ajan osa huoneesta on ollut käyttökiellossa vanerin takana, sairaanhoitaja kertoo.
Osasto muutti heräämön tiloihin, jotta teho-osaston omia tiloja päästään korjaamaan. Hoitaja pelkää, etteivät heräämönkään väliaikaiset tilat ole puhtaat. Vuonna 2017 uuden lastensairaalan pitäisi olla valmis.
- Nämä tilat eivät tule kestämään siihen asti. Enkä tiedä kuinka moni meistä on tätä menoa silloin enää työkunnossa.
"Suosittelemme hengityssuojaimia"
Sairaanhoitajien huonoihin työoloihin on ottanut kantaa työterveyshuolto ja työsuojelu. Työterveyshuolto kertoi hoitajille, että tiloista löytyi useita erilaisia sisäilman homesieniä. Syksyllä 2013 he suosittelivat, että sairaanhoitajat käyttäisivät työskennellessään hengityssuojaimia.
- Emme halunneet käyttää niitä, koska olisimme alleviivanneet kurjaa tilannetta, ja osastolla päivystäviä vanhempia ja lapsipotilaita olisi varmasti ahdistanut. Tiettyjä suojaimia saisi pitää vain kaksi tuntia kerrallaan, joten se olisi käytännössäkin aika vaikeaa, hoitaja kertaa.
Kevät 2013 entistäkin synkempi
Iho-oireita, päänsärkyä, hengitysvaikeuksia, väsymystä. Kaksi kolmasosaa kaikista teho-osastolla työskennelleistä hoitajista on ollut omien oireidensa vuoksi yhteydessä työterveyshuoltoon. Syksyyn 2013 mennessä heistä kuusi oli jo saanut astmatuomion. Tämän jälkeen astmatapauksia on tullut lisää. Hurjimmat hetket osastolla koettiin loppuvuodesta 2013, kun lasten vanhemmatkin alkoivat oireilla.
- On vaikea sanoa, näkyykö lapsissa oireita. Toisten tutkimusten mukaan erilaiset sisäilman homesienet voivat pitää yllä esimerkiksi kehon tulehdustiloja.
Yksitoista hoitajaa on sijoitettu kokonaan muualle vakavien oireiden vuoksi. Moni palaa pitkältä sairauslomalta kuitenkin takaisin juuri heidän oireilunsa aiheuttaneelle teho-osastolle. Miksi?
- Eihän lapsia voi jättää hoitamatta. He eivät ole syypäitä tähän tilanteeseen.