Kuva: Fotolia

Mikä on Tampereen delfiinien tulevaisuus? Siirto mereen voi olla mahdotonta

27.10.2015 11:18 - Rea Tallgren

Tampereen delfinaarion lopettamispäätöksestä uutisoitiin tänään näyttävästi, mutta neljän delfiinin tuleva sijoituspaikka on vielä avoinna.

Tänään on uutisoitu laajasti siitä, että Tampereen delfinaario lopetetaan. Lopettamispäätös on varmasti pettymys monelle lapsivierailijalle, mutta myös heitä, jotka iloitsevat delfiinien "vapauttamisesta" on monia. Toistaiseksi ei kuitenkaan voida vielä sanoa, mitä delfiineille tulevaisuudessa tapahtuu. Eläinten oikeuksia ajavat toivoisivat delfiineille muuta sijoituspaikkaa kuin toista delfinaariota. Näin ei välttämättä tule tapahtumaan.

Salla Tuomivaara, entinen toiminnanjohtaja Eläinsuojeluliitto Animaliasta on yksi heistä, joka on ajanut delfinaarion sulkemista aktiivisesti. 

"On aika laittaa kuolemille piste, sulkea delfiinien vankila sekä ryhtyä selvittämään, miten Tampereen delfiinit voitaisiin siirtää rajatulle merialueelle, eräänlaiseen delfiinien turvakotiin", Tuomivaara vaati aiemmin Animalian sivuilla. 

Nyt, kun lopetusuutinen on tullut julki, on olemassa vielä yksi iso kysymysmerkki. Minne delfiinit Veera, Delfi, Eevertti ja Leevi sijoitetaan? Uudelleen sijoittaminen on ongelmallista, koska rajattuja merialueita jo delfinaarioissa eläneille delfiineille on todella vähän. Tämän vuoksi vapautta ei eläimille voida ehkä suoda, vaan uusi koti löytyy toisesta delfinaariosta. Tämä ei luonnollisesti tyydytä niitä, jotka eivät kannata delfnaariotoimintaa.

Minne delfiinit joutuvat?

Delfiinien tulevaisuudesta kerrotaan seuraavaa Aamulehdessä: "Delfiinit tullaan siirtämään eurooppalaisten yhteisesti hyväksyttyjen eläinhoitovaatimusten mukaisesti (EEP-ohjelma) toimivaan delfinaarioon tai merieläinkohteeseen."

Tarkoittaako tämä siis, että delfiinit siirtyvät vain delfinaariosta toiseen?

-  Sitähän se todennäköisesti tarkoittaa, Animalian kampanjavastaava Marianna Koljonen sanoo Pop.fi:lle.

Mutta onko toinen delfinaario, oli se sitten EEP-hyväksytty tai ei, parempi vaihtoehto kuin nykyinen?

- Erilaisia sopimuksia on toki mahdollista tehdä, kun delfiinejä siirretään paikasta toiseen, mutta sitä, millaisen sopimuksen Särkänniemi yrittää tehdä, on mahdoton tietää. Virikkeitä delfiinit tarvitsevat joka tapauksessa, mutta esitykset eivät parhaita sellaisia ole, koska niihin liittyy niin paljon esimerkiksi kovia ääniä ja hälyjä.

- Ensisijaista on nyt, että eläinten loppuelämä turvataan parhaalla mahdollisella tavalla, sanoi Tampereen Särkänniemi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Sofia Vikman Aamulehden mukaan

Mutta miten asia toteutaan? Sen suhteen on vielä monia epäselvyyksiä.

"Toivottavasti ei siirtoa toiseen delfinaarioon"

- Meidän mielestämme siirtoa toiseen delfinaarioon ei pitäisi tehdä, vaan etsiä delfiineille turvapaikka ja vasta turvapaikan ollessa tiedossa, siirtää ne, Animalian vs. toiminnanjohtajana Mai Kivelä sanoo Pop.fi:lle. 

Koljonen kertoo, että ideaalipaikka delfiineille olisi merialue, jossa niistä pidettäisiin kuitenkin huolta. 

- Ideaalimaailmassa delfinaarioita ei olisi, sillä vaikka osa delfiineistä on syntynyt vankeudessa, ne ovat käyttäytymistarpeitaan kuin villidelfiinit. Ideaali paikka olisi iso, iso alue meressä, ja se olisi aidattu, jotta delfiinien terveyttä voisi yksilöllisesti seurata. 

Särkänniemessä delfiinit ovat syöneet kuollutta kalaa, eikä ole ollenkaan varmaa, että ne oppisivat pyydystämään kalaa. Tämän vuoksi luontoon siirtäminen ei välttämättä tule kysymykseen, vaikka monet eläntensuojelijat sitä toivoisivatkin.

- Myös veden lämpötila on tärkeä asia. Välimeren vesi olisi riittävän lämmintä, jos eläimet siirrettäisiin hyvään vuodenaikaan.

Turvapaikan on oltava siedettävän lähellä, koska niitä ei ole hyvä siirtää pitkiä matkoja.

- Kahdella Särkänniemen delfiineistä, Leevillä ja Eevertillä, on vankeudessa eläville delfiineille tyypillinen sairaus, hemokromatoosi, joka saattaa tehdä siirtämisen vaikeaksi. Vielä suurempi ongelma saattaa muodostua Veeran ja Delfin korkeasta iästä.

Animalia pyrkii neuvottelemaan Särkänniemen kanssa, jotta delfiineille löydettäisiin mahdollisimman hyvä sijoituspaikka. Muutamia potentiaalisia paikkoja olisi, mutta hankkeet niiden osalta saattavat olla kesken, ja jotkut ovat vielä ilman rahoitusta.

- Kun on kyse merinisäkkäistä, niiden luonnollisten tarpeiden tyydyttäminen vaatii todella paljon.

Paljon arvostelua

Särkänniemen vuonna 1985 perustettu delfinaario on kohdannut paljon arvostelua olemassaolonsa aikana. Suurinta huomiota on herättänyt korkea poikaskuolleisuus, kun vankeudessa syntyneet poikaset eivät ole selvinneet edes elämänsä ensimmäisestä vuorokaudesta, kertoo Yle

Delfiinit ovat tutkitusti yksiä maailman älykkäimmistä eläimistä. Ne oppivat nopeasti ja niiden käyttäytyminen on todella humaania. Niiden tiedetään esimerkiksi pelastaneen ihmisiä ja eläimiä merihädästä. Moni eläintensuojeluasioihin perehtynyt onkin iloinnut uutisesta delfinaarion lopettamisesta. 

Pop.fi yritti juttua tehdessään tavoittaa myös Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälän sekä Särkänniemen hallituksen puheenjohtaja Sofia Vikmanin, mutta kumpaakaan ei saatu kiinni. 

Uutista päivitettiin klo 12.50.

Kilpailut

Uusimmat