Tunnistatko sinä valehtelijan? 10 paljastavaa merkkiä
Toiset osaavat myös peitellä valehtelemistaan paremmin kuin toiset. Ihminen omaa kuitenkin pieniä eleitä, joita seuraamalla valehtelijan voi saada kiinni.
Henkilö välttelee katsekontaktia
Tämä on tuttu merkki. Toisaalta valehtelija voi muistaa tämän tunnusmerkin ja katsoa toista ehkä vähän liikaakin silmiin, sillä he uskovat, että ovat uskottavampia silloin.
Henkilö välttelee vastaamista
Valehtelija yrittää pitkittää omaa vastaamistaan johonkin kysymykseen, esittäen esimerkiksi vastakysymyksiä "Mistä olet kuullut tuon?" Samalla heidän aivonsa raksuttavat ja yrittävät keksiä selitystä väitteille.
Henkilön kehonkieli muuttuu oudoksi
Valehtelija usein liikehtii hermostuneesti, he kääntyvät poispäin toisesta, räpäyttelevät silmiään nopeaan tahtiin, hymyilevät vähemmän ja muuntavat äänenpainoaan oudosti. He voivat myös ristiä käsivartensa viestien samalla, että ovat puolustuskannalla eivätkä halua paljastaa liikaa tietoja. Valehtelija voi kosketella eri ruumiinosiansa, kuten kasvoja, korvia tai nenää tai hän voi leikkiä avainperällään.
Henkilö kertoo automaattisesti paljon lisätietoja
Vaikkei heiltä edes vielä olla kysytty lisää tietoa asiasta, he ottavat asiakseen kertoa lisää ja lisää ja lisää ja lisää. Valehtelija uskoo, että kertomalla mahdollisimman paljon, he ovat uskottavampia. He kuitenkin tekevät koko ajan tarinasta monimutkaisemman ja uskomattomamman.
Henkilö on koko ajan puolustuskannalla
Valehtelija saattaa suuttua, kun häneltä tivataan valehtelemastaan asiasta. Hän alkaa syyttää toista oman syyttömyytensä kyseenalaistamisesta. Rehellisesti asioista kertovat tekevät yleensä päinvastoin.
Henkilö värittää tarinaansa mitättömillä yksityiskohdilla
Samalla valehtelija välttelee puhumasta tärkeistä asioista. Hän suurentelee pieniä yksityiskohtia ja kuvittelee samalla pääsevänsä pälkähästä. Valehtelua kuunteleva henkilö tuntee kuitenkin jo, että nyt on tekeillä jotain outoa.
Henkilön silmänliikkeet paljastavat valheen
On tutkittu, että oikeankätinen henkilö liikuttaa silmiään vasemmalle, kun hän yrittää muistella jotain asiaa. Mikäli henkilö keksii päästään jotain, hän liikuttaa silmiään oikealle. Vasenkätiset henkilöt tekevät tämän päinvastoin. Valehtelija myös räpyttelee silmiään tiuhaan ja he saattavat myös hieroa silmiään.
Henkilö hikoilee normaalia enemmän
Toiset henkilöt hikoilevat enemmän, kun he ovat hermostuneita. Jos hikoiluun lisätään vielä punastuminen, tärinä ja nielemisen vaikeus, on se merkki valehtelemisesta.
Henkilöllä on tahattomia mikroilmeitä
Mikroilme on hetkellinen ja tahaton ilme. Ihmisen aito tunnetila näkyy kasvoille lyhyinä välähdyksinä keskustelun alkumetreillä. Se voi olla puolikas hymy, joka kestää muutaman sekunnin tai se voi olla muutaman sekunnin kestävä huolestunut katse. Ihmiset huomaavat nämä mikroilmeet toisen kasvoilta yleensä alitajuisesti ja ihmiselle tulee outo ja selittämätön tunne siitä, että toinen valehtelee.
Henkilö ei osaa kertoa tarinaansa tarkasti toista kertaa
Jos valehtelijaa pyytää kertomaan asiansa uudestaan, hän ei välttämättä onnistu kertomaan tarinaa uudestaan samalla tavalla. Sepitetyn tarinan yksityiskohdat muuttuvat ja valehtelija alkaa näyttää selityksensä aikana hyvin epämukavan oloiselta.
Lähde: Lifespan