Kaksi mutkatonta ja herkullista kotireseptiä Vuoden kokilta - nappaa talteen!
Vuoden kokki -tittelin voittanut Lari Helenius työskentelee keittiömestarina Michelin-palkitussa Olossa. Vaikka hän tietää ravintola-alan olevan epidemian vuoksi suurin haasteiden alla, hän on kuitenkin odottavan luottavainen.
- Pitää tehdä kaikkensa, että ravintola-ala lähtisi taas uuteen kukoistukseen, Helenius toteaa Radio Novan Esko Eerikäisen haastattelussa.
Ruokaguru myöntää turvautuvansa myös toisinaan valmiiseen maksalaatikkoon, mutta tietää, että keittiökaappien antimista saa loihdittua maistuvia annoksia luovuudella. Helenius antoi Radio Novalle kaksi helppoa herkkureseptiä, jotka voit ottaa nyt haltuun, kun ruuanlaitolle on enemmän aikaa.
Blinit
700 g täysmaitoa
40 g hiivaa
5 g suolaa
200 g vehnäjauhoa
500 g tattarijauhoa
2 kpl keltuaista
4 kpl valkuaista vatkattuna kovaksi vaahdoksi
2 dl Pilsner (Voit kokeilla myös vaikka savu-olutta)
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista. Näin saat aikaan blinijuuren. Jätä juuri huoneenlämpöön turpoamaan yön yli.
Sekoita seuraavana päivänä joukkoon keltuainen, suola, olut ja loput jauhoista. Nostele nuolijalla joukkoon kovaksi vaahdotettu valkuaisvaahto.
Paista blinit kirkastetussa voissa blinipannulla. Jos et omista blinipannua, voit tehdä normaalilla paistinpannulla pieniä blinejä, jotka maistuvat yhtä herkullisilta.
Tarjoa blinien kanssa mätiä, vatkattua smetanaa, kuutioitua punasipulia ja rouhittua mustapippuria.
Ragu uuniperunan kaveriksi
1000 g Sika-Nauta jauheliha
10 pekoniviipaletta viipaloituna
4 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
4 keltasipulia kuutioituna
3 varsisellerin vartta kuutoituna
4 porkkanaa kuutoituna
2,5 dl punaviiniä
1,5 kg tomaattimurskaa
100 g tomaattipyre
1000 g Demi glace -kastikepohja (esim. Puljonki)
6 oksaa timjamia
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Aloita kuullottamalla isossa kattilassa oliiviöljyssä: valkosipuli, keltasipuli, porkkana, varsiselleri ja tomaattipyre. Samaan aikaan ruskista paistinpannulla jauheliha ja pekoni.
Lisää ruskistetut jauhelihat kattilaan ja lisää paistinpannulle punaviini ja anna sen kiehua kasaan, kunnes jäljellä on noin 1dl. Lisää myös punaviini kattilaan. Lisää loput ainekset suolaa ja pippuria lukuunottamatta.
Hauduttele ragua pari tuntia miedolla lämmöllä, vettä voi tarvittaessa lisätä.
Mausta lopuksi suolalla ja reilulla pippurilla. Nauti uuniperunoiden kanssa.
Voice.fi ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa.
Lue myös: Naiselliset muodot näkyvät vahvasti sisustustrendeissä - esine, jota moni himoitsee nyt