Tiedätkö, mitä eroa on mandariinilla, satsumalla ja klementiinillä?
Näin talvella moni tykkää napsia pikkusitruksia esimerkiksi välipalaksi. On mandariineja, satsumoita ja klementiinejä, mutta miten ne oikeastaan eroavatkaan toisistaan? Keräsimme pienen tietoiskun pikkusitruksista muistin virkistämiseksi.
Mandariini
Arkikielessä tarkoitamme mandariinilla usein kaikkia pikkusitruksia, vaikka eri mandariinilajikkeita onkin olemassa jopa yli 300. Ruokakaupoissa harvoin myydään mandariini-nimellä kulkevia hedelmiä, sillä ne sisältävät siemeniä. Satsuma ja klementiini ovat molemmat mandariinista jalostettuja lajikkeita.
Satsuma
Japanista lähtöisin oleva satsuma on mandariinin ja klementiinin mehukas välimuoto. Satsuman kuori on ohut, kellertävä ja kauden alussa kuoressa voi olla vihreitä läikkiä. Satsumat ovat sesongin ensimmäisiä pikkusitruksia ja niiden sesonki alkaa loppusyksystä loka-marraskuussa. Satsuma sisältää harvoin siemeniä.
Klementiini
Klementiini on mandariinin ja pomeranssin risteytys. Tämä pikkusitrus on usein helpommin kuorittava kuin satsuma, eikä se sisällä yleensä siemeniä. Klementiinin sesonki kestää pitkään, usein marraskuun alusta tammi-helmikuuhun asti.
Lue myös: Nyt on juuri oikea hetki tehdä yksi kotityö, joka hankaloituu kevään myötä huomattavasti
Lue myös: Tiedätkö, kuinka monta tuntia kasvit tarvitsevat lisävaloa päivässä?
Lue myös: Miten pitkään viiniä kannattaa pitää jääkaapissa ennen tarjoilua?
Lähde: K-ruoka, Kotiliesi, Satokausi
Juttu on julkaistu alun perin 7.1.2024.