Kuva: SHUTTERSTOCK

Yleisimmät syyt sille, miksi suomalaiset eivät lajittele muovituotteita oikein - samaistutko?

23.05.2024 19:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Lajitteluintoon vaikuttavat muun muassa asuinpaikka ja sukupuoli.

Tällä hetkellä yli puolet muovijätteestä päätyy muualle kuin muovipakkausten keräykseen, selviää Sumin teettämästä tutkimuksesta. Tällä hetkellä muovituotteiden keräysaste on 45 prosenttia. 

Tiedotteen mukaan yleisimpiä syitä sille, etteivät suomalaiset lajittele muovijätettä erilleen sekajätteestä ovat pitkä matka lajittelupisteelle sekä tilanpuute keittiössä. 

- Eri roskien lajittelun vaatima tila on selkeä haaste monessa kodissa. Siihen olisi todennäköisemmin helpompi vaikuttaa uusilla palveluilla kuin tiedon ja osaamisen kasvattamisella. Toisaalta myös asennekasvatukselle näyttäisi edelleen olevan tarvetta, tutkimusta vetänyt Anu Seisto VTT:ltä kertoo.

Naisilta muovien lajittelu sujuu miehiä paremmin. Yli puolet vastaajista lukeutui vähäisen sitoutumisen tai lajittelun suhteen peräti rajoittuneeseen ryhmään. Näissä ryhmissä miesten osuus korostui. Vähäisen sitoutumisen ryhmästä 72 prosenttia oli eri ikäisiä miehiä, rajoittuneista 78 prosenttia oli nuorempia mieskuluttajia.

Myös asuinpaikalla on selkeästi merkitystä. Kerrostalossa asuvat muovipakkaukset lajitellaan tehokkaammin, kuin vaikka omakotitaloissa. Syynä on varmasti keräyspaikkojen läheisyys. Tulosten mukaan myös tulotasolla on merkitystä. Ihmiset, joilla on matalampi tulotaso kierrättävät varakkaampia enemmän. 

Sitoutuneimmat lajittelijat asuvat Etelä- ja Länsi-Suomessa.

- Alueilla, jossa muovipakkausten keräysjärjestelmässä on puutteita, myös lajitteluinto on luonnollisesti alhaisempi Sumi tekee töitä keräysjärjestelmän parantamiseksi ja puutteiden korjaamiseksi, jotta verkosto olisi mahdollisimman kattava ympäri Suomen. Samoin parannamme kuluttajien tietoisuutta siitä, että muovipakkausten lajittelu kannattaa ja kierrätys toteutuu, tuottajayhteisö Sumin toimitusjohtaja Mika Surakka sanoo. 

Moni myös virheellisesti luulee kerättyjen muovipakkausten päätyvän poltettavaksi.

- Muovijätteen tehokkaan keräyksen, lajittelun ja kierrätyksen avulla voidaan korvata fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. Borealiksen johtaman SPIRIT-ohjelman yhtenä päätavoitteena on nostaa muovin kierrätysastetta Suomessa, mikä edellyttää keräysmäärien kasvattamista. Tämän vuoksi toivomme, että yhä useampi haluaisi muovipakkausten päätyvän kierrätysmuoviksi ja lajittelisi ne, muovigranulaattia valmistavan Borealiksen Jaakko Tuomainen sanoo. 

Kyselyn tekivät Sumi, Borealis, Neste ja Muoviteollisuus yhdessä VTT:n kanssa. Kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Kyselyn vastanneiden ikähaarukka oli 18–75.

Lue myös: Jos taloyhtiön jäteastiaan on heitetty sinne kuulumatonta jätettä, onko oma kierrätys ollut turhaa? Asiantuntija vastaa

Lue myös: Tiedätkö, mihin kierrätysastiaan kuuluu Pringles-sipsien pakkaus? 7 kinkkistä kierrätettävää

Lähde: Sumi

Kilpailut

Uusimmat