10 ruoka-ainetta, joita ei saisi koskaan säilyttää jääkaapissa
Kaikkien ruoka-aineiden säilömiseen ei ole yhtä ja oikeaa vaihtoehtoa. Esimerkiksi voin säilymisestä on esitetty melko erilaisia näkemyksiä. Osa asiantuntijoista uskoo, että sen voi ottaa jääkaapista huoneenlämpöön vain 15 minuuttia ennen käyttöä. Osa kokeista taas pitää voita lämpimässä jopa viikon ennen käyttämistä.
Tietyistä ruoka-aineista on kuitenkin olemassa tarkempia säilömisohjeita. Osa elintarvikkeista ei koskaan kuulu jääkaappiin, koska siellä niiden maku voi muuttua. Jääkaapin vuoksi ruoka-aineet myös saattavat pilaantua nopeammin. Huffington Post listaakin 10 tuttua elintarviketta, joita ei saisi koskaan pitää kylmässä.
1. Tomaatti
Tomaatit menettävät jääkaapissa makunsa. Kylmyys pysäyttää niiden kypsymisen, joka puolestaan antaa enemmän makua. Jääkaappi vaikuttaa myös tomaatin koostumukseen tehden siitä jauhoisemman. Kasvista kannattaakin jääkaapin sijaan säilyttää pöydällä kulhossa tai korissa.
2. Basilika
Basilika näivettyy nopeammin ja imee itseensä muiden ruokien hajut, jos sitä säilyttää jääkaapissa. Se kannattaakin pitää huoneenlämmössä vesilasissa, samalla tavalla kuin kukat.
3. Peruna
Jos perunoita säilyttää jääkaapissa, alkavat ne kehittää tärkkelystä normaalia nopeammin ja niistä tulee rakeisia. Perunoita kannattaakin kylmän sijaan säilyttää huoneenlämpöisessä ja pimeässä paikassa. Myös säilömiseen käytettävällä pussilla on väliä. Paperinen on hengittävämpi kuin muovinen ja siinä perunat eivät mene pilalle niin nopeasti.
4. Sipuli
Jos sipuleita säilyttää jääkaapissa, muuttuvat ne helposti nestemäisiksi ja homeisiksi. Sipulit kannattaakin säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa. Kevät- ja ruohosipuleita voi kuitenkin säilöä jääkaapissa niiden korkeamman vesipitoisuuden vuoksi.
5. Avokado
Jos haluaa avokadon kypsyvän, ei sitä kannata laittaa jääkaappiin. Jos kuitenkin haluat säilyttää jo kypsää avokadoa, voi sen laittaa kylmään.
6. Valkosipuli
Valkosipuli alkaa helposti itämään, jos säilytät sitä kylmässä. Samoin se voi myös muuttua homeiseksi. Jääkaapin sijaan valkosipulia kannattaa säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa.
7. Leipä
Jääkaappi kuivattaa leivän nopeasti. Poikkeuksena on puolitettu sämpylä, jos aiot syödä sen seuraavan parin päivän sisällä. Leipää kannattaakin säilöä huoneenlämmössä tai pakastimessa, jossa se tulee pitää hyvin käärittynä nesteen keräämisen välttämiseksi. Kun leivän ottaa pakkasesta, pitää sen antaa sulaa hitaasti ja kokonaan ennen syömistä tai paahtamista.
8. Oliiviöljy
Oliiviöljy on hyvä säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa. Jääkaapissa se muuttuu kovaksi, melkein voimaiseksi.
9. Kahvi
Jääkaapissa kahvi menettää makunsa ja voi helposti imeä hajuja muista ruoka-aineista. Kahvi kannattaa kuitenkin säilyttää mahdollisimman viileässä ja pimeässä paikassa.
10. Hunaja
Hunaja voi säilyä todella pitkiä aikoja huoneenlämmössä. Kylmässä se taas alkaa helposti kiteytyä.
Lähde: Huffington Post